Z mięsa z rosołu robię potrawkę, pasztet, azjatyckie danie oraz takie mini burgerki. Nie masz pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu? To już masz!
Porcja ze zdjęcia dostarcza 548 kcal
B:20.4g T:28.6g W:52.4g
Składniki na 1 porcje jak ze zdjęcia:
- kluski na parze (gotowe np. firmy Virtu)
- mięso z udka kurczaka(obrane i poszarpane)
- przyprawy do mięsa: do kurczaka, curry, czosnek niedźwiedzi/granulowany
- awokado (40g) na dwa burgerki – rozgniecione widelcem i doprawione pieprzem oraz solą🥑
- ogórek kiszony
- łyżeczka majonezu light (10g)
- 60g batatów i pół łyżeczki oliwy oraz przyprawa – polecam do batatów od Kotanyi a jak nie masz to paprykę słodką i czosnek.
- papryczki chilli w oliwie z Lidla Italiamo
Sposób przygotowania:
- Kurczaka doprawiam i podsmażam na suchej patelni na małym ogniu ok 5 minut.
- Kluski robię na parze według wskazówek na opakowaniu. Rozcinam na pół, smaruje awokado, układam kurczaka, ogórka i smaruje majonezem.
- Bataty kroje w kształt jak na zdjęciu, w misce mieszam z przyprawami i oliwą. Piekę w 200 stopniach przez 20 minut w piekarniku (góra-dół). Na ostatnie 5 min daję termoobieg, aby były chrupiące.
Tyle. Coś pysznego. Mięsa z dwóch udek wyszło na 6 takich burgerków. Daj znać jak Ci się podoba taki sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. A możesz masz swoje inne sposoby? Chętnie ja poznam , napisz w komentarzu.