NatiBuczi
PrzepisyBez mięsaMaślane bułki orkiszowo-pszenne z sezamem

Maślane bułki orkiszowo-pszenne z sezamem

Pyszne i proste bułeczki, które będą smakowały świetnie w towarzystwie przeróżnych dodatków.

Składniki na 8 bułek:

  • Mleko 2% (300 g)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista (250 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Masło (80 g)
  • Łyżka cukru (15 g)
  • Łyżeczka soli (8 g)
  • Suche drożdże (7 g)
  • Łyżka nasion sezamu (10 g)
  • Pół jajka (30 g) (do posmarowania bułek)

Sposób wykonania:

Do miski dodaj mąkę , cukier, sól i drożdże, wymieszaj i odstaw. Do garunszka dodaj mleko, podgrzej je, aby było ciepłe. Dodaj do mleka pokrojone w kostkę masło i mieszaj mleko z masłem, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia.  Składniki wymieszaj, a następnie zagniataj ciasto ręką lub mikserem planetarnym przez ok. 5-7 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 części, uformuj bułeczki i wyłóż je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczka i odstaw na kolejne 30 minut. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp sezamem.  Piekarnik nagrzej do 190 stopni (góra-dół). Piecz przez 15 minut. Wystudź na kratce. Są przepyszne.

Jedna bułka waży 118.5 g i ma 341 kcal

B:11.3 g T:11.6 W:45.4 g

Dodaj komentarz

Top