Jedna (119 g) porcja ma 135 kcal
B:18.6 g T:6.1 g W:1.4 g
Składniki na 10 porcji :
- 3 piersi z kurczaka (600 g)
- 4 podudzia z kurczaka (320 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
- Woda (50 g)
- Przyprawy: do kurczaka, papryka słodka, kolendra (liście), curry, pieprz
- 2 cebule (200 g)
Sposób przygotowania :
Mięso zamarynować przyprawach -do kurczaka, papryka słodka, kolendra (liście), curry, pieprz. Im dłużej będzie leżało w marynacie tym będzie smaczniejsze. Zamarynowane mieso nabijam na patyczki do szaszłyków i układam w piramidkę. Cebulę kroję i dodaję do mięsa. Taka ilość mięsa piekłam 3h w 200 stopniach na funkcji grill. Góra-dół też da radę. Trzeba obserwować, żeby nie przypalić/nie przesuszyć. Jeżeli chcesz piec krócej potnij mięso na mniejsze części i wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Czas pieczenia wtedy to ok. 1.5 – 2h.
Mięso kroję i mieszam z powstałym sosem. Często też robimy więcej i mrozimy w woreczkach strunowych 🍗