NatiBuczi
Fast foodProsty przepis na mięso do kebaba

Prosty przepis na mięso do kebaba

Jedna (119 g) porcja ma 135 kcal
B:18.6 g T:6.1 g W:1.4 g

Składniki na 10 porcji :

  • 3 piersi z kurczaka (600 g)
  • 4 podudzia z kurczaka (320 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
  • Woda (50 g)
  • Przyprawy: do kurczaka, papryka słodka, kolendra (liście), curry, pieprz
  • 2 cebule (200 g)

Sposób przygotowania :

Mięso zamarynować przyprawach -do kurczaka, papryka słodka, kolendra (liście), curry, pieprz. Im dłużej będzie leżało w marynacie tym będzie smaczniejsze. Zamarynowane mieso nabijam na patyczki do szaszłyków i układam w piramidkę. Cebulę kroję i dodaję do mięsa. Taka ilość mięsa piekłam 3h w 200 stopniach na funkcji grill. Góra-dół też da radę. Trzeba obserwować, żeby nie przypalić/nie przesuszyć. Jeżeli chcesz piec krócej potnij mięso na mniejsze części i wyłóż w naczyniu żaroodpornym. Czas pieczenia wtedy to ok. 1.5 – 2h.

Mięso kroję i mieszam z powstałym sosem. Często też robimy więcej i mrozimy w woreczkach strunowych 🍗

Dodaj komentarz

Top