Czy Tobie też 3/4 najlepszych dań wychodzi z resztek z lodówki? To jedno z nich, właśnie zjadłam i musiałam Wam od razu dodać!
466 kcal (413g)
B:14.5 T:14.7g W:64.5g
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty (80g)
- oliwa (spray) (3g)
- cebula (20g)
- pieczarki (40g)
- pomidorki (200g)
- burrata (lub inny ser) (20g)
- pesto z bazylii (10g)
- Przyprawy: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebule i pieczarki, po 2 minutach dodaj na patelnie pomidorki pokrojone na pół, gdy pomidorki będą miękkie dodaj 2 łyżki gotowego sosu pomidorowego np. z Lidla lub pomidorów z puszki.
- Dodaj przyprawy i smaż wszystko razem na małym ogniu przez 10 minut, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Następnie dodaj makaron bez płukania na patelnie i wszystko razem wymieszaj.
- Podawaj z serem, pesto lub samą bazylią. Na koniec dodaj sól do smaku.
- Polecam Ci jednak spróbować burraty i pesto, bo gdy wszystko wymieszasz powstaje super smak i aksamitna konsystencja. Coś pysznego, a jakie łatwe.