Makaron z łososiem, mozzarella, sosem śmietanowym i kalafiorem romanesco w 20 minut.
Całą patelnie dzielę na 3 porcje (plus kalafior, który cały ma 350g, ale nie ma go na zdjęciu w całości).
Jedna porcja (364g) dostarcza 498 kcal B:34.7g T:15.7g W:56.4g
Składniki:
- makaron Divella – makaron Ditali 61 (lub inny) (180g)
- łosoś wędzony (200g)
- śmietana 18% (2 łyżki =50g)
- masło (10g)
- Opakowanie mozzarelli light (125g)
- woda z makaronu (100 ml)
- kalafior romanesco (po usunięciu liści 350g) (lub klasyczny)
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu (
- pół cebuli (35g)
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
Sposób wykonania:
Makaron gotuję według wskazówek na opakowaniu. Kalafior kroję, wkładam do gotującej wody i gotuję 12-15 minut. Oblewam go zimną wodą, aby pozostał intensywny kolor. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje cebulę, rozgnieciony czosnek oraz łososia, podsmażam chwilę. Czosnek wyjmuję. Dodaję wodę z makaronu, a na koniec śmietanę. W odrobinie wody rozpuszczam skrobię i dodaje do sosu w celu zagęszczenia. Na sam koniec doprawiam całość solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim oraz natką. Makaron dodaję do sosu i wszystko razem mieszam. Mozzarellę rwę na kawałki i wykładam na gorący makaron, aby się rozpuściła. Podaję makaron z 1/3 kalafiora na porcje.