Porcja 488 kcal (373 g)
B:22.4 g T: 18.5 g W:65.1 g
Składniki na 4 porcje :
- makaron (300 g)
- śmietana 30% (50 g)
- woda z makaronu (50 g)
- łyżeczka bulionu warzywnego w słoiku (5 g)
- cukinia (240 g)
- kurki (200 g)
- natka pietruszki (5g)
- szczypiorek (5 g)
- boczek wędzony surowy (100 g)
- cebula (120 g)
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól i pieprz
- parmezan (20 g)
- pomidorki (400 g)
Sposób przygotowania :
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnie dodaj pokrojony boczek, a gdy się wytopi cebulę. Smaż razem 2 minuty, dodaj cukinię i duś pod przykryciem po 3 minuty. Kurki oczyść – ja robię to w ten sposób: kurki zasypuje ok. łyżką soli i zalewam wrzątkiem, po 2 minutach płuczę. Dodaj kurki, posiekaną natkę, bulion i przyprawy. Smaż wszystko razem jeszcze 4 minuty. Dodaj wodę i śmietanę. Wymieszaj. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem. Posyp szczypiorkiem, pomidorkami i parmezanem.