NatiBuczi
PrzepisyKolacjeMakaron z kurkami, boczkiem i cukinia w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami, boczkiem i cukinia w sosie śmietanowym

Porcja 488 kcal (373 g)
B:22.4 g T: 18.5 g W:65.1 g

Składniki na 4 porcje :

  • makaron (300 g)
  • śmietana 30% (50 g)
  • woda z makaronu (50 g)
  • łyżeczka bulionu warzywnego w słoiku (5 g)
  • cukinia (240 g)
  • kurki (200 g)
  • natka pietruszki (5g)
  • szczypiorek (5 g)
  • boczek wędzony surowy (100 g)
  • cebula (120 g)
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól i pieprz
  • parmezan (20 g)
  • pomidorki (400 g)

Sposób przygotowania :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnie dodaj pokrojony boczek, a gdy się wytopi cebulę. Smaż razem 2 minuty, dodaj cukinię i duś pod przykryciem po 3 minuty. Kurki oczyść – ja robię to w ten sposób: kurki zasypuje ok. łyżką soli i zalewam wrzątkiem, po 2 minutach płuczę. Dodaj kurki, posiekaną natkę, bulion i przyprawy. Smaż wszystko razem jeszcze 4 minuty. Dodaj wodę i śmietanę. Wymieszaj. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem. Posyp szczypiorkiem, pomidorkami i parmezanem.

Dodaj komentarz

Top