Uwielbiam przygotowywać pyszne dania, dlatego też chciałbym podzielić się z Tobą moim ulubionym przepisem na makaron z kurkami i parmezanem. Ta połączenie delikatnego makaronu z aromatycznymi kurkami i intensywnym smakiem parmezanu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Całość podkręca włoska szynka parmeńska.
Zachęcam Cię do wypróbowania tego prostego, a zarazem wyjątkowego dania, które z pewnością stanie się częstym gościem na Twoim stole.
Składniki na 1 porcję:
- makaron (80 g)
- kurki (120 g)
- śmietana 30% (30 g)
- natka pietruszki
- parmezan (10 g)
- 2 plastry szynki parmeńskiej (30 g)
Sposób przygotowania:
Podsmażam cebulę, a następnie dodaję oczyszczone kurki. Smażę razem ok. 10 minut. Redukowanie sosu w zależności od preferencji (u mnie 3 minuty). Mieszamy, posypujemy parmezanem i natką i gotowe. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na wierzch wykładam szynkę. Posypuję dodatkową porcją parmezanu i natką pietruszki.