Makaron w stylu carbonara z dodatkiem kurek to doskonały wybór, bo jest pełen smaku! W zaledwie 20 minut przygotujesz ten pyszny posiłek.
Składniki na 1 porcje:
- makaron razowy spaghetti (80 g)
- kurki (50 g)
- boczek surowy wędzony (50 g)
- pęczek natki pietruszki (5 g)
- cebula (40 g )
- 2 jajka (100 b)
- parmezan (10 g)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojony boczek oraz masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebule i smażyć na małym ogniu 15 minut. Następnie dodać pokrojone kurki i smażyć kolejne 7 minut. Na patelnię dodać makaron bez płukania i wymieszać. Następnie dodać wymieszane jajko z tartym parmezanem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodać mieszankę na patelnię. Zmniejszyć gaz do minimum. Całość wymieszać, ewentualnie doprawić. Następnie mieszać do momentu aż konsystencja będzie dla Ciebie odpowiednia (jedni lubią bardziej ścięte jajka drudzy mniej). Taka jak na zdjęciu to ok. 3 minuty mieszania.