Porcja (404 g) dostarcza 481 kcal
B:30 g T:10.5 g W:66.9 g
Składniki na 2 porcje :
- krewetki (200 g)
- pomidorki koktajlowe (200 g)
- masło (15 g)
- Oliwa z oliwek (5 g)
- Lubella Classic Gniazda Wstęgi (160 g)
- natka pietruszki (około pęczek)
- cukinia (200 g)
- bazylia (kilka listków)
- sok z cytryny (10 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Sposób wykonania :
Lubella Classic Gniazda Wstęgi (160 g) ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj oczyszczone krewetki, polej sokiem z cytryny, dodaj połowę natkki pietruszki i przyprawę. Ściągnij krewetki z palnika i na ta sama patelnię dodaj oliwę z oliwek, następnie pomidorki koktajlowe oraz cukinię i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec dodaj druga połowę natki pietruszki. Dodaj do nich 3 łyżki wody z makaronu. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do smaku. Do pomidorów i cukinii dodaj makaron i krewetki. Wymieszaj. Podawaj ze świeżą bazylia i natką pietruszki.
——-
Tak przygotowany makaron to doskonała propozycja na niebanalny obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Złota jesień coraz bliżej dlatego korzystajmy z końcówki sezonu na pomidory i cukinię. Moi znajomi uwielbiają makarony, a dzięki temu ja mogę zaoszczędzić czas w kuchni i przygotować na świeżo danie w 15 minut, gdy do nas przychodzą. Przepis szybki w wykonaniu, dzięki temu nie spędzisz dużo czasu czasu w kuchni, a będziesz cieszyć się doskonałym smakiem krewetek.