Składniki (1 porcja):
☑️makaron konjac (Better Than Foods) (200g) – taka ilość ma tylko 18 kcal i serio nie czułam specjalnej różnicy z innymi makaronami azjatyckimi. To w końcu przyprawy i inne dodatki nadają smak.
☑️krewetki (100g)
☑️mieszanka azjatycka (150g)
☑️cebula (50g)
☑️olej (5g)
☑️Czosnek (10g)
☑️fasola edamame (Biedra) (40g)
☑️Orzeszki (u mnie pini, mogą być inne)(10g)
☑️Sos: łyżka sosu ostrygowego (10g), łyżka sosu sojowego (10g), łyżeczka sosu sriracha (10g) – uwaga, jest ostry🌶
☑️przyprawy: kolendra, curry, papryka słodka, zioła tajskie, pieprz- po szczypcie
☑️sezam (3g), świeża kolendra
Makaron Shirataki, zwany potocznie makaronem konjac (wym. kondziak) produkowany jest głównie z wody (97% tego makaronu stanowi właśnie woda) oraz z mąki wytwarzanej z bulwiastego warzywa o łacińskiej nazwie Amorphophallus konjac (skót: konjac).
Dodatkowo makaron konjac praktycznie nie ma smaku. Smak nadają mu aromaty i smaki sosów, przypraw i innych produktów, których użyjesz do jego przygotowania. Znajdujący się w makaronie konjac glukomannan to błonnik, który rozpuszcza się w wodzie. Dodatkowo glukomannan może poprawić perystaltykę jelit oraz stan mikroflory jelitowej.
Sposób przygotowania:
Na patelnie dodaj olej, posiekany czosnek i krewetki – smaż po 2 min z każdej strony i zdejmij krewetki z patelni. Do tej samej patelni dodaj cebule i warzywa. Podsmaż, dopraw i zalej sosem ze składników wymienionych wyżej. Makaron przelej wodą, dodaj na patelnie. Na koniec dodaj krewetki. Wymiesza. Edamame przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyłóż na talerz, dodaj fasole, posyp sezamem, orzechami i kolendrą.