Krewetki uwielbiam za smak, ale także za szybkość wykonania. Dzisiaj w wersji z makaronem, brokułem, pomidorkami i szpinakiem w sosie śmietanowym.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 314 kcal (264.3 g)
B:21.3 g W:6.7 g T:41/4 g
Składniki:
- krewetki królewskie (300 g)
- oliwa z oliwek (10 g)
- pomidor koktajlowy (240 g)
- makaron kokardki lub inny (200 g)
- bulion warzywny (100 g) lub 100 ml wody + 1 łyżka gotowego bulionu w słoiku
- szpinak (50 g)
- koperek (20 g)
- natka pietruszki (20 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- śmietana 18% (100 ml)
- Przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , sól i pieprz do smaku
- mąka orkiszowa i 2 łyżki zimnej wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie – mąkę wymiesza w zimnej wodzie i dodaj na smak koniec do dania, wymieszaj i doprowadź do wrzenia) (15 g)
Sposób wykonania: na rozgrzana patelnię dodaj oliwę, dodaj krewetki, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone na pół pomidory posiekana natkę pietruszki i koperek. Smaż wszystko razem przez 3 minuty, dodaj bulion i duś wszystko razem kolejne 5 minut. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu wrzuć do niego pokrojone brokuły i gotuj 3 minuty. Dodaj brokuły i makaron na patelnie. Dodaj szpinak. Zalej śmietaną i dokładnie wymieszaj.
W razie potrzeby zagęść mąką (je wliczona w kaloryczność).
Podaję ze świeżą bazylią i dodatkową porcją pomidorków.