NatiBuczi
Bez kategoriiMakaron z krewetkami i brokułem

Makaron z krewetkami i brokułem

Krewetki uwielbiam za smak, ale także za szybkość wykonania. Dzisiaj w wersji z makaronem, brokułem, pomidorkami i szpinakiem w sosie śmietanowym.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 314 kcal (264.3 g)

B:21.3 g W:6.7 g T:41/4 g

Składniki:

  • krewetki królewskie (300 g)
  • oliwa z oliwek (10 g)
  • pomidor koktajlowy (240 g)
  • makaron kokardki lub inny (200 g)
  • bulion warzywny (100 g) lub 100 ml wody + 1 łyżka gotowego bulionu w słoiku
  • szpinak (50 g)
  • koperek (20 g)
  • natka pietruszki (20 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • śmietana 18% (100 ml)
  • Przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , sól i pieprz do smaku
  • mąka orkiszowa i 2 łyżki zimnej wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie – mąkę wymiesza w zimnej wodzie i dodaj na smak koniec do dania, wymieszaj i doprowadź do wrzenia) (15 g)

Sposób wykonania: na rozgrzana patelnię dodaj oliwę, dodaj krewetki, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone na pół pomidory posiekana natkę pietruszki i koperek. Smaż wszystko razem przez 3 minuty, dodaj bulion i duś wszystko razem kolejne 5 minut. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pod koniec gotowania makaronu wrzuć do niego pokrojone brokuły i gotuj 3 minuty. Dodaj brokuły i makaron na patelnie. Dodaj szpinak. Zalej śmietaną i dokładnie wymieszaj.

W razie potrzeby zagęść mąką (je wliczona w kaloryczność).

Podaję ze świeżą bazylią i dodatkową porcją pomidorków.

Dodaj komentarz

Top