NatiBuczi
PrzepisyKolacjeMakaron w stylu carbonara z kurkami

Makaron w stylu carbonara z kurkami

Jeżeli lubisz carbonare i kurki, to zakochasz się w tym przepisie.

Składniki na 3 porcje:

  • makaron spaghetti (200g)
  • kurki (100g)
  • boczek surowy wędzony (100g)
  • pęczek natki pietruszki (15g)
  • koperek (10g)
  • cebula (100g)
  • 4 jajka
  • masło (5g)
  • śmietana (50g)
  • parmezan (15g)
  • (opcjonalnie płatki chilli🌶)

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojony boczek oraz masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebule i smażyć na małym ogniu 15 minut. Następnie dodać pokrojone kurki i smażyć kolejne 7 minut. Dodać posiekane świeże zioła. Na patelnię dodać makaron bez płukania i wymieszać. Następnie dodać wymieszane jajko z tartym parmezanem. Dodać mieszankę na patelnię oraz 2 łyżki śmietany. Zmniejszyć gaz do minimum. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Następnie mieszać do momentu aż konsystencja będzie dla Ciebie odpowiednia (jedni lubią bardziej ścięte jajka drudzy mniej). Taka jak na zdjęciu to ok. 4 minuty mieszania.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 530 kcal (270g)
B:26.9g T:21.9g W:56g

Dodaj komentarz

Top