
Makaron w stylu carbonara z kurkami
Jeżeli lubisz carbonare i kurki, to zakochasz się w tym przepisie.
Składniki na 3 porcje:
- makaron spaghetti (200g)
- kurki (100g)
- boczek surowy wędzony (100g)
- pęczek natki pietruszki (15g)
- koperek (10g)
- cebula (100g)
- 4 jajka
- masło (5g)
- śmietana (50g)
- parmezan (15g)
- (opcjonalnie płatki chilli🌶)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojony boczek oraz masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebule i smażyć na małym ogniu 15 minut. Następnie dodać pokrojone kurki i smażyć kolejne 7 minut. Dodać posiekane świeże zioła. Na patelnię dodać makaron bez płukania i wymieszać. Następnie dodać wymieszane jajko z tartym parmezanem. Dodać mieszankę na patelnię oraz 2 łyżki śmietany. Zmniejszyć gaz do minimum. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Następnie mieszać do momentu aż konsystencja będzie dla Ciebie odpowiednia (jedni lubią bardziej ścięte jajka drudzy mniej). Taka jak na zdjęciu to ok. 4 minuty mieszania.
—
Porcja ze zdjęcia dostarcza 530 kcal (270g)
B:26.9g T:21.9g W:56g