Makaron z indykiem w kremowym sosie serowym w 20 minut.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 424 kcal
B:32.4g T:7.9 W:55g
Składniki:
- 80g mięsa z piersi indyka zamarynowanego w przyprawie do złocistego kurczaka i pieprzu
- 15g sera gorgonzola łagodnego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 60g makaronu penne pełnoziarnistego pszenicy durum przed ugotowaniem
- pół cebuli
- łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
- bulion warzywny Winiary (1 łyżeczka rozrobiona w 50ml wody)
- jogurt naturalny gęsty 100g (w temperaturze pokojowej!)
- ząbek czosnku (5 g)
- przyprawy: czosnek niedźwiedzi/suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Sposób wykonania:
Makaron ugotować. Pierś z indyka pokroić i zamarynować w przyprawach (najlepiej wcześniej – bardziej wyrazisty smak). Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebule i czosnek oraz pomidorki , podsmażyć chwile. Dodać indyka i podsmażyć z dwóch stron, a następnie zalać wodą z bulionem. Dusić wszystko razem ok. 10 minut. Dodać pokrojony ser gorgonzola, gdy się rozpuści dodać jogurt, wymieszać i od razu wyłączyć, aby jogurt nie miał kwaskowatego smaku. Mają wtedy najwięcej właściwości. Można dodać świeże zioła, najlepiej bez obróbki. Makaronu nie płukać, tylko dodać na patelnie i wymieszać z sosem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
2 Responses
Dziękuję za przepis na pyszny obiad 🙂
Nie ma za co, polecam się na przyszłość 🙂