NatiBuczi
PrzepisyKolacjeMakaron w sosie serowym z indykiem

Makaron w sosie serowym z indykiem

Makaron z indykiem w kremowym sosie serowym w 20 minut.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 424 kcal

B:32.4g T:7.9 W:55g



Składniki:

  • 80g mięsa z piersi indyka zamarynowanego w przyprawie do złocistego kurczaka i pieprzu
  • 15g sera gorgonzola łagodnego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 60g makaronu penne pełnoziarnistego pszenicy durum przed ugotowaniem
  • pół cebuli
  • łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)
  • bulion warzywny Winiary (1 łyżeczka rozrobiona w 50ml wody)
  • jogurt naturalny gęsty 100g (w temperaturze pokojowej!)
  • ząbek czosnku (5 g)
  • przyprawy: czosnek niedźwiedzi/suszone pomidory z czosnkiem i bazylią


Sposób wykonania:

Makaron ugotować. Pierś z indyka pokroić i zamarynować w przyprawach (najlepiej wcześniej – bardziej wyrazisty smak). Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebule i czosnek oraz pomidorki, podsmażyć chwile. Dodać indyka i podsmażyć z dwóch stron, a następnie zalać wodą z bulionem. Dusić wszystko razem ok. 10 minut. Dodać pokrojony ser gorgonzola, gdy się rozpuści dodać jogurt, wymieszać i od razu wyłączyć, aby jogurt nie miał kwaskowatego smaku. Mają wtedy najwięcej właściwości. Można dodać świeże zioła, najlepiej bez obróbki. Makaronu nie płukać, tylko dodać na patelnie i wymieszać z sosem. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.


Dodaj komentarz

Top