Szukasz inspiracji na oryginalne danie o wyrazistym smaku i zdrowych składnikach? Oto przepis na makaron w azjatyckim stylu z młodą kapustą, fasolką i tofu. To połączenie świeżości warzyw, delikatności makaronu i bogactwa smaku tofu, które rozgrzeje i zaspokoi Twoje podniebienie.
Ten przepis to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni azjatyckiej. Młoda kapusta dodaje potrawie chrupkości i świeżości, fasolka soczystości, a tofu nadaje jej wyjątkowego smaku i tekstury. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest bogate w wartości odżywcze.
Składniki:
- ugotowany makaron ramen (200 g)
- młoda kapusta (500 g)
- tofu w marynacie sweet chilli (360 g)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- fasolka szparagowa (200 g)
- bulion warzywny (150 g)
- cebula (110 g)
- przyprawy: pasta z tamaryndowca, sos rybny, sos sojowy, sos ostrygowy, papryka słodka, kurkuma, liście kafiru lub sok z cytryny
- łyżeczka oleju do warzyw (5 g) i łyżeczka oleju do smażenia tofu (5 g)
- sezam (5 g)
- natka pietruszki (5 g)
Sposób przygotowania:
Na patelnie dodaj oliwę, a gdy się rozgrzeje dodaj cebulę. Do cebuli dodaj sos sojowy i smaż chwilę cebulę. Po ok. 3 minutach dodaj pokrojoną marchewkę i kapustę. Dodaj bulion, sos rybny, pastę tamaryndowca oraz przyprawy. Wymieszaj i duś wszystko razem. W międzyczasie ugotuj fasolkę szparagową (ja używałam mrożonej i czas gotowania to ok. 10-12 minut). Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tofu obtocz w mące ziemniaczanej. Dodaj na patelnie z rozgrzanym olejem. Dodaj przyprawy, dodaj odrobinę i wymieszaj. Smaż tofu tak długo, aż będzie złociste jak na zdjęciu. Na patelnie do warzyw dodaj makaron. takę pietruszki, tofu i posyp wszystko sezamem oraz chilli (jeżeli lubisz).
Składniki są podane na 4 porcje. Jedna porcja dostarcza 490 kcal B:22.1 g T: 19.8 g W: 57.9 g