NatiBuczi
PrzepisyBez mięsaMakaron a’la aglio olio

Makaron a’la aglio olio

Proste i szybkie przepisy to zawsze dobry pomysł, aby nie stać przy garach tylko zjeść coś pyszne i mieć czas na inne przyjemność, szczególnie wiosna 🌿


Składniki na 1 porcję:

  • makaron (80 g)
  • oliwa z oliwek (15 g)
  • czosnek (3 ząbki)
  • natka pietruszki (6 g)
  • parmezan (10 g)
  • płatki chilli (wedle uznania)
  • sól i pieprz do smaku oraz bazylia
  • Porcja dostarcza 487 kcal (126 g)
  • B:14.2 g T:19.1 g W:63.9 g

Sposób wykonania:

  • Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Zacznij powoli smażyć. Kiedy czosnek zacznie mocno pachnieć, ale jeszcze nie zdąży się zarumienić, dodaj natkę pietruszki i płatki chilli i smaż całość przez chwilę.
  • Ugotowany makaron odcedź, zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z zachowaną wodę wrzuć na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj razem ok. 1 min, mieszając w trakcie. Spaghetti podawaj dodatkową porcją natki pietruszki, parmezanem i opcjonalnie płatkami chilli oraz bazylią.

Dodaj komentarz

Top