Proste i szybkie przepisy to zawsze dobry pomysł, aby nie stać przy garach tylko zjeść coś pyszne i mieć czas na inne przyjemność, szczególnie wiosna 🌿
Składniki na 1 porcję:
- makaron (80 g)
- oliwa z oliwek (15 g)
- czosnek (3 ząbki)
- natka pietruszki (6 g)
- parmezan (10 g)
- płatki chilli (wedle uznania)
- sól i pieprz do smaku oraz bazylia
- Porcja dostarcza 487 kcal (126 g)
- B:14.2 g T:19.1 g W:63.9 g
Sposób wykonania:
- Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Zacznij powoli smażyć. Kiedy czosnek zacznie mocno pachnieć, ale jeszcze nie zdąży się zarumienić, dodaj natkę pietruszki i płatki chilli i smaż całość przez chwilę.
- Ugotowany makaron odcedź, zachowując 2-3 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z zachowaną wodę wrzuć na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj razem ok. 1 min, mieszając w trakcie. Spaghetti podawaj dodatkową porcją natki pietruszki, parmezanem i opcjonalnie płatkami chilli oraz bazylią.