BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Łosoś z pieczonymi batatami

Porcja ze zdjęcia dostarcza 505 kcal
B:27.8g T:23.1g W:48g

Składniki na 2 porcje :

  • 300 g łososia
  • pół łyżki masła
  • kilka listków natki pietruszki
  • przyprawa do ryb Kamis
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól pieprz
  • 500g batatów
  • 2 marchewki
  • czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki z czosnkiem

Sposób przygotowania :

Łososia przekroiłam na pół, wsadziłam do naczynia żaroodpornego, dodałam pół łyżki masła, kilka listów natki pietruszki, przyprawę do ryb Kamis, kilka kropel soku z cytryny, pieprz i sól do smaku. Piekłam w 220 stopniach (góra-dół)przykryte folią przez 20 minut. 500g batatów i dwie marchewki kroimy w słupki i dodajemy przyprawy-czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki z czosnkiem, oregano i pieprz oraz 2.5 łyżki oliwy/oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy i pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Wsadziłam rybę i bataty razem. Wyszła dobra i krucha😍.

Składniki na sos :

  • łyżeczka przyprawy tzatziki Kotanyi
  • pieprz
  • pół dużego jogurtu naturalnego
  • garść koperku
  • łyżeczka majonezu

Składniki na sałatkę :

  • 3 garście szpinaku
  • pół cebuli
  • 10 oliwek zielonych
  • pół papryki
  • pół pomidora
  • łyżka oleju tłoczonego na zimno z ostropestu
  • pieprz
  • pół łyżeczki przyprawy do sałatki greckiej kotanyi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *