Porcja ze zdjęcia dostarcza 505 kcal
B:27.8g T:23.1g W:48g
Składniki na 2 porcje :
- 300 g łososia
- pół łyżki masła
- kilka listków natki pietruszki
- przyprawa do ryb Kamis
- kilka kropel soku z cytryny
- sól pieprz
- 500g batatów
- 2 marchewki
- czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki z czosnkiem
Sposób przygotowania :
Łososia przekroiłam na pół, wsadziłam do naczynia żaroodpornego, dodałam pół łyżki masła, kilka listów natki pietruszki, przyprawę do ryb Kamis, kilka kropel soku z cytryny, pieprz i sól do smaku. Piekłam w 220 stopniach (góra-dół)przykryte folią przez 20 minut. 500g batatów i dwie marchewki kroimy w słupki i dodajemy przyprawy-czosnek granulowany, papryka słodka, natka pietruszki z czosnkiem, oregano i pieprz oraz 2.5 łyżki oliwy/oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy i pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut. Wsadziłam rybę i bataty razem. Wyszła dobra i krucha😍.
Składniki na sos :
- łyżeczka przyprawy tzatziki Kotanyi
- pieprz
- pół dużego jogurtu naturalnego
- garść koperku
- łyżeczka majonezu
Składniki na sałatkę :
- 3 garście szpinaku
- pół cebuli
- 10 oliwek zielonych
- pół papryki
- pół pomidora
- łyżka oleju tłoczonego na zimno z ostropestu
- pieprz
- pół łyżeczki przyprawy do sałatki greckiej kotanyi