Premiera e-booka: ekspresowa dieta pudełkowa w 3 wariantach kalorycznych 50% taniej

 Dni
 Godzin
 Minut

Lasagne ze szpinakiem

Spis treści

Lasagne ze szpinakiem i serem typu feta.

Jedna porcja (300g) dostarcza 235 kcal
B:9.8g T:10.4g W:57.3g


Przepis na 6 porcji(forma jakoś jakoś 28×23)

  • 900g szpinak mrożony (900 g)
  • śmietana 30% (100 ml)
  • 5 ząbków czosnku (20 g)
  • sera sałatkowo-kanapkowego (a’la feta) (130 g)
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu warzywnego lub rosołu
  • makaron do lasagne (10 płatów) (153 g)


Sposób wykonania:
Na patelni (ja zrobiłam to bez tłuszczu) rozpuszczamy szpinak , dodajemy do niego czosnek, czosnek niedźwiedzi, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wyciśnięte ząbki czosnku.
Gdy szpinak się rozpuści dodajemy bulion, a na sam koniec śmietanę. Doprawiamy w razie potrzeby do smaku.
Na dno formy wykładamy makaron (po 3.5 plastra na warstwę u mnie wyszło, bo naczynie niewymiarowe. Na makaron dajemy część szpinaku i sera. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy (łącznie 3). Ostatnią warstwę sera możesz dać po 20 minutach pieczenia.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *