NatiBuczi
PrzepisyObiadyKrewetki z patelni, z natką pietruszki i czosnkiem

Krewetki z patelni, z natką pietruszki i czosnkiem

Jak zrobić dobre krewetki? Przepis w 4 minuty. idealny jako podstawa do wielu dań, ale także jako przekąska podawana np. z bagietką.

Pytanie jak zrobić krewetki wraca do mnie przynajmniej raz w tygodniu, dlatego postanowiłam dodać post z instrukcją.

Cala patelnia ma 376 kcal (310g) B:44.5g T:20.8g W:6.9g

Krewetki robię na maśle klarowanym, ja kupuje gotowe, ale można je zrobić samemu. Masło klarowane otrzymuje się poprzez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa oraz lekko orzechowy smak i aromat.

Krewetki bardzo lubią masło, czosnek i natkę pietruszki. Ja lubię do nich dodawać także papryczkę chilli.

Składniki:
-krewetki królewskie (250g)
-masło klarowane (25g)
-pęczek natki pietruszki (20g)
-3 ząbki czosnku (15g)

Masło rozpuszczam na dobrze rozgrzanej patelni, następnie ustawiam średni gaz. Dodaje zmiażdżony i posiekany czosnek i smażę 30 sekund.z Następnie dodaje krewetki oczyszczone, ale z pancerzykami, bo w nich jest smak. Po 30 sekundach dodaję posiekaną natkę i papryczkę chilli. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę jeszcze 3 minuty. NIE DŁUŻEJ! To jest bardzo ważne, aby nie przeciągać krewetek, bo będą gumowate!

Jest to bardzo proste danie, ale trzeba wykonać je w określony sposób. Bardzo łatwo je zepsuć. W żadnym wypadku nie można spalić czosnku i przeciągnąć krewetek.

Idealnie pasują do makaronu, bagietki, sałatki, rollsów czy bowla z warzywami.

Lubisz krewetki? Jedni kochają, drudzy nienawidzą. Ja uwielbiam! A w dodatku sa bardzo zdrowe – dostarczają białka, „dobrych” kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3, antyoksydantów oraz minerałów (witamina B12, B6, niacyna, selen i witaminy E).

Dodaj komentarz

Top