NatiBuczi
PrzepisyKolacjeKotlety ziemniaczane z serem i tzatziki

Kotlety ziemniaczane z serem i tzatziki

Takie kotlety to idealny pomysł na ziemniaki z wczorajszego obiadu. Są pyszne – spróbuj koniecznie. W dodatku sycą na długo i dobrze smakują po odgrzaniu. Porcja ze zdjęcia dostarcza 459 kcal B:14.8g T:20.3g W:56g – kotlety (251g), sos (78g).

Składniki na 16 kotletów:

  • ziemniaki (650g)
  • 2 jajka
  • 3 plastry sera żółtego(70g)
  • pęczek koperku (20g)
  • pęczek szczypiorku (20g
  • mąka pełnoziarnista (50g)
  • mąka ziemniaczana (50g)
  • olej do smażenia (40g)
  • sól i pieprz do smaku


Sposób wykonania:

  1. Ugotuj ziemniaki, przeciśnie przez praskę, dodaj resztę składników, aż powstanie ciasto.
  2. Uformuj kształt kotlecików, obtocz w mące i smaż partiami na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
  3. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z tych proporcji wyszło mi 16 sztuk.


Bardzo podobny przepis z proporcjami i etapami krok po kroku masz w moim najnowszym e-buczku. Jeżeli szukasz diety bez diety, która na zawsze zmieni Twoje nawyki to zapraszam na natibuczi.pl/sklep. Taniej 30 zł tylko do końca lipca. Łącznie dostaniesz 126 stron praktycznej wiedzy, przepisów i wskazówek.

Sos tzatziki (4 porcje x 39g)

  1. Ogórka (90g) zetrzyj na tarce, posól i zostaw na 15 minut a następnie odlej wodę, którą puści
  2. Wymieszaj z: 50g jogurtu greckiego (gęsty), 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, koperkiem (5g) oraz solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Top