Premiera e-booka: ekspresowa dieta pudełkowa w 3 wariantach kalorycznych 50% taniej

 Dni
 Godzin
 Minut

Kotlety jajeczne

Spis treści

Ekspresowe kotlety jajeczne,

Sztuka dostarcza 164 kcal (83.7 g) B:9.3g T:11g W:7.4g

Składniki na 10 sztuk:

  • 12 jajek (672 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Koperek (5 g)
  • Skrobia ziemniaczana (10 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (40 g)
  • Przyprawy: sół, pieprz czosnkowy lub pieprz + czosnek granulowany


Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Pokrój drobno jajka i zieleninę oraz dodaj do miski razem z 2 jajkami surowymi, bułką tartą (30 g), skrobią i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
Uformuj kotleciki , obtocz w reszcie bułki i usmaż. Rozgrzej dobrze patelnie, dodaj olej oraz zmniejsz gaz, aby nie spalić kotletów. Smażyłam w dwóch partiach po 5 (2 łyżki oleju na 5 kotletów).
Kotlety odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Można podawać z sosem tzatziki, pieczarkowym, grzybowym, czosnkowym. Przepisy na różne sosy znajdziesz w innych postach.
To smak mojej podstawówki. Mieliśmy takie dobre obiady na stołówce!

Żółtka takie żółte, bo to jajka od szczęśliwych kurek Dziadka Ryśka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *