Ekspresowe kotlety jajeczne,
Sztuka dostarcza 164 kcal (83.7 g) B:9.3g T:11g W:7.4g
Składniki na 10 sztuk:
- 12 jajek (672 g)
- Bułka tarta (80 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Koperek (5 g)
- Skrobia ziemniaczana (10 g)
- Olej rzepakowy do smażenia (40 g)
- Przyprawy: sół, pieprz czosnkowy lub pieprz + czosnek granulowany
Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo i obierz. Pokrój drobno jajka i zieleninę oraz dodaj do miski razem z 2 jajkami surowymi, bułką tartą (30 g), skrobią i przyprawami. Dokładnie wymieszaj.
Uformuj kotleciki , obtocz w reszcie bułki i usmaż. Rozgrzej dobrze patelnie, dodaj olej oraz zmniejsz gaz, aby nie spalić kotletów. Smażyłam w dwóch partiach po 5 (2 łyżki oleju na 5 kotletów).
Kotlety odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Można podawać z sosem tzatziki, pieczarkowym, grzybowym, czosnkowym. Przepisy na różne sosy znajdziesz w innych postach.
To smak mojej podstawówki. Mieliśmy takie dobre obiady na stołówce!
Żółtka takie żółte, bo to jajka od szczęśliwych kurek Dziadka Ryśka.