NatiBuczi
PrzepisyKolacjeKluski z serem i boczkiem

Kluski z serem i boczkiem

Odkryj wyjątkowy smak moje dzieciństwa, czyli makaron z serem i chrupiącym boczkiem! To połączenie intensywnego smaku boczku, z delikatnością makaronu i sera zachwyci Twoje kubki smakowe. Przygotuj się na kulinarne doznania i sięgnij po ten prosty, ale niezwykle aromatyczny przepis już dziś!

Składniki:

  • Makaron (ulubiony rodzaj) (400 g)
  • Chudy twaróg (250 g)
  • Boczek (plastry lub wędzonka, pokrojona w kostkę) (100 g)
  • Cebula (pokrojona w piórka lub drobno posiekana) (300 g)
  • Świeża natka pietruszki (posiekana) (6 g lub ile masz ochoty)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go, zachowując trochę wody z gotowania.Na dużą rozgrzaną patelnie dodaj pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż, mieszając, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.Dodaj do patelni ugotowany makaron i chudy twaróg. Delikatnie wymieszaj, dodając trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos wydaje się zbyt gęsty.Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Posyp świeżą natką pietruszki.

Jedna porcja dostarcza 505 kcal (265 g)

B: 30. 4 g T: 8 g W: 77.6 g

    Dodaj komentarz

    Top