Odkryj wyjątkowy smak moje dzieciństwa, czyli makaron z serem i chrupiącym boczkiem! To połączenie intensywnego smaku boczku, z delikatnością makaronu i sera zachwyci Twoje kubki smakowe. Przygotuj się na kulinarne doznania i sięgnij po ten prosty, ale niezwykle aromatyczny przepis już dziś!
Składniki:
- Makaron (ulubiony rodzaj) (400 g)
- Chudy twaróg (250 g)
- Boczek (plastry lub wędzonka, pokrojona w kostkę) (100 g)
- Cebula (pokrojona w piórka lub drobno posiekana) (300 g)
- Świeża natka pietruszki (posiekana) (6 g lub ile masz ochoty)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź go, zachowując trochę wody z gotowania.Na dużą rozgrzaną patelnie dodaj pokrojony w kostkę boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż, mieszając, aż cebula będzie miękka i lekko zeszklona.Dodaj do patelni ugotowany makaron i chudy twaróg. Delikatnie wymieszaj, dodając trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos wydaje się zbyt gęsty.Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Posyp świeżą natką pietruszki.
Jedna porcja dostarcza 505 kcal (265 g)
B: 30. 4 g T: 8 g W: 77.6 g