NatiBuczi
Fast foodKebab w tortilli

Kebab w tortilli

Porcja ze zdjęcia dostarcza 486 kcal

B:36.3g T:20.1g W:38.4g



Przepis na mięso (ok. 7 porcji po 150g)

  • Mięso z ud kurczaka (liczyłam bez skóry, bo ja tak jem) (1kg)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • Przyprawy: opakowanie przyprawy do kurczaka złocistego Knorr, łyżeczka papryki słodkiej, Harissa (Konatyi), pieprz, 6 rozmiażdżonych ząbków czosnku. Do miski dodajesz oliwę i mieszasz z przyprawami i czosnkiem.


Sposób wykonania:

  1. Ja kupuję mięso na wagę z kośćmi i tak je piekę, ale obliczyłam bez kości na te proporcje – wychodzi bez kości 1 kg).
  2. Mięso dokładnie obtocz w przyprawach (wręcz natrzyj), przykryj folią i wstaw do lodówki na 24h.
  3. Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem i wstaw je w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół) na pół godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni. Mięso możesz obracać co 20 minut.
  4. Mięso piecz pod przykryciem godzinę lub więcej – widelec ma wchodzić w mięso, kawałki mogą być różnej wielkości – dlatego obserwuj. Ja czasami piekę godzinę, czasami 1h 15 minut.
  5. Następnie wyjmij mięso i potnij je nożem na drobne kawałki, wsadź już bez przykrycia pokrojone mięso do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  6. Jest z ty trochę zabawy, dlatego zawsze robimy więcej.
  7. Tak przygotowane mięso smakuje jak w kebabie, tylko tutaj wiesz co jesz i nie masz zbędnych dodatków.


Dodatki:

  • Tortilla (60g)
  • Pomidor (40g)
  • Ketchup (10g)
  • Sos jogurtowy z ziołami Roleski (15g)
  • Oliwki (15g)
  • Jalapeno (20g)
  • Mozzarella light (20g)
  • Cebula (20g)
  • Zielenina (szpinak i sałata (20g)).

Sposób wykonania:

  1. Wszystko ułóż na tortilli , zawiń jak krokieta i przypiecz na patelni lub grillu (zdjęcie dwa jak wygląda przed zawinięciem).

Filmik ze sposobem wykonania:

Dodaj komentarz

Top