
Kebab w tortilli
Porcja ze zdjęcia dostarcza 486 kcal
B:36.3g T:20.1g W:38.4g


Przepis na mięso (ok. 7 porcji po 150g)
- Mięso z ud kurczaka (liczyłam bez skóry, bo ja tak jem) (1kg)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
- Przyprawy: opakowanie przyprawy do kurczaka złocistego Knorr, łyżeczka papryki słodkiej, Harissa (Konatyi), pieprz, 6 rozmiażdżonych ząbków czosnku. Do miski dodajesz oliwę i mieszasz z przyprawami i czosnkiem.
Sposób wykonania:
- Ja kupuję mięso na wagę z kośćmi i tak je piekę, ale obliczyłam bez kości na te proporcje – wychodzi bez kości 1 kg).
- Mięso dokładnie obtocz w przyprawach (wręcz natrzyj), przykryj folią i wstaw do lodówki na 24h.
- Mięso wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem i wstaw je w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół) na pół godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni. Mięso możesz obracać co 20 minut.
- Mięso piecz pod przykryciem godzinę lub więcej – widelec ma wchodzić w mięso, kawałki mogą być różnej wielkości – dlatego obserwuj. Ja czasami piekę godzinę, czasami 1h 15 minut.
- Następnie wyjmij mięso i potnij je nożem na drobne kawałki, wsadź już bez przykrycia pokrojone mięso do piekarnika jeszcze na 5 minut.
- Jest z ty trochę zabawy, dlatego zawsze robimy więcej.
- Tak przygotowane mięso smakuje jak w kebabie, tylko tutaj wiesz co jesz i nie masz zbędnych dodatków.
Dodatki:
- Tortilla (60g)
- Pomidor (40g)
- Ketchup (10g)
- Sos jogurtowy z ziołami Roleski (15g)
- Oliwki (15g)
- Jalapeno (20g)
- Mozzarella light (20g)
- Cebula (20g)
- Zielenina (szpinak i sałata (20g)).
Sposób wykonania:
- Wszystko ułóż na tortilli , zawiń jak krokieta i przypiecz na patelni lub grillu (zdjęcie dwa jak wygląda przed zawinięciem).
Filmik ze sposobem wykonania:
0 Komentarze