Kanapka z chrupiącym kurczakiem, z kremowym sosem oraz delikatną nutą ostrości. Kurczak w chrupiącej panierce z panko, polany kremowym sosem z delikatną nutą ostrości – ta kanapka to prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbuj tej wyśmienitej kombinacji smaków już dziś i delektuj się każdym kęsem! Do tego przygotujesz ją dosłownie w 15 minut.
Składniki na 4 kanapki:
- bułka do kanapki w stylu amerykańskim (opakowanie 228 g)
- pierś z kurczaka (200 g) + przyprawy: przyprawa do kurczaka, papryka słodka, czosnek granulowany, sos ostrygowy (ok. 5 g) oraz pieprz
- panierka Panko (50 g)
- oliwa z oliwek do smażenia (20 g)
- sałata lodowa (80 g)
- papryczki Jalapeno (40 g)
Sos:
- jogurt naturalny (60 g)
- majonez wegański (50 g)
- sok z cytryny (5 g)
- sos ostrygowy (10 g)
- cebula (pokrojona w bardzo drobną kostkę) (30 g)
- pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
Mięso: pierś z kurczaka podziel na kawałki zamarynuj w przyprawach (dodaj ok. 2 stołowe łyżki wody). Dokładnie wetrzyj przyprawy. Najlepiej zostaw w lodówce na całą noc. Im dłużej tym lepiej, ale jak zrobisz od razu też będzie dobre. Pierś z kurczaka obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w panko. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika na złoty kolor. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki na sos dodaj do miski i wymieszaj. Odstaw. Bułkę przekrój na pół i delikatnie zwilż wodą. Grilluj na suchej patelni. Posmaruj spód bułki sosem, dodaj sałatę, następnie kurczaka, ponownie trochę sosu i na koniec papryczki. Złóż kanapkę i ciesz się pysznym smakiem!
Jedna kanapka ma 396 kcal
B:20.9 g T:15.6 g W:42.4 g