Lubisz jagodzianki? Spróbuj przygotować pyszne jagodzianki, które rozpływają się w ustach! Ten prosty i przepyszny przepis na jagodzianki pozwoli Ci stworzyć aromatyczne i puszyste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami, idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska o każdej porze dnia.
Składniki:
Mąka pszenna tortowa typ 450 (350 g)
Mąka orkiszowa pełnoziarnista (150 g)
3 jajka (150 g)
Jagody (500 g)
Mąka ziemniaczana (10 g)
Aromat waniliowy (2-3 krople)
Masło (110 g)
Ksylitol (90 g)
Rozczyn:
Cukier (9 g)
Drożdże (30 g)
Mleko 2% (125 g)
Kruszonka:
Zimne masło (40 g)
Mąka(80 g)
Ksylitol (40 g)
Jedna ma 312 kcal B: 7 g T:12 g W:46.8 g
Sposób wykonania:
Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!
Na początku przygotuj rozczyn – do letniego mleka dodaj cukier i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na ok. 10 minut, drożdże powinny dobrze wyrosnąć).
Podgrzej masło i odstaw. Do miski przesiej mąkę, a następnie dodaj rozczyn z drożdży, masło, 2 jajka oraz żółtko, a białko zostaw do posmarowania drożdżówek, ksylitol i aromat waniliowy. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Zostaw w misce i przykryj ściereczką na godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto na poruszony mąką blat i podziel na 12 części. Każdą z nich rozwałkuj i dodaj część jagód wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Możesz dawać ciasto do miski, następie jagody i zaklejać.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie bułeczki. P Przykryj ściereczką jeszcze na 12-15 minut. Posmaruj białkiem i posyp kruszonką ( kruszona to pogniecione składniki z listy wyżej, gnieć do momentu powstania grudek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra dół) przez 17-20 minut (obserwuj).