Gulasz wołowy -pyszny, sycący i prosty. Idealny obiad na kilka dni – wystarczy odgrzać i gotowe. Przygotuj się na wyjątkową ucztę smaków z tym aromatycznym gulaszem wołowym z warzywami i soczystymi pieczarkami! To danie, które rozgrzeje Twój żołądek i rozbudzi zmysły swoim intensywnym smakiem.
Składniki:
- wołowina (600 g)
- boczek (400 g)
- cebula (100 g)
- bulion (500 ml)
- 2 marchewki (90 g)
- sos sojowy
- pieczarki (200 g)
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego (500 g)
- natka pietruszki (12 g)
- pasta gochujang (łyżeczka lub papryka ostra – jak nie przesada za ostrym – pomiń)
- przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, przyprawa do gulaszu, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie skrobia ziemniaczana do zagęszczenia (5g) rozrobiona w 15 ml zimnej wody
Sposób wykonania:
Podsmaż na patelni boczek, następnie dodaj cebulę, wołowinę. Smaż aż mięso z każdej strony „się zamknie”. Zalej bulionem, dodaj przyprawy i pozostałe składniki. Jedynie pieczarki dodaj 20 minut przed końcem gotowania, aby były jędrne. Duś wszystko razem 2-3h – aż mięso będzie miękkie – ja lubię jak wręcz rozpływa się w ustach, dlatego duszę 3h pod przykryciem i 30 minut przed końcem dodaję pieczarki i natkę pietruszki. Sól dodaj na końcu w razie potrzeby, u mnie takiej potrzeby nie było, bo sos sojowy i bulion był już słony. Podawaj z natką pietruszki.
Wykorzystuje też łodygi natki pietruszki, wrzucam je do dania, a później gdy dodaje pieczarki, to je wyciągam. Można je związać sznurkiem spożywczym (takim np. do wiązania mięsa).
Porcja dostarcza 363 kcal (327 g)
B:33.9 g T:23.2 g W:5.3 g * w razie potrzeby dolicz sobie dodatki jakie chcesz dodać do gulaszu np. chleb, kaszę czy ziemniaki.