BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Grzanki z warzywami i serem

Grzanki w pomidorami i serem w stylu bruschetty w 10 minut. Idealna przekąska, przystawka na imprezę czy grilla.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 301 kcal
B:10g T:11.8g W:40g (150g)


Składniki na 14 takich grzanek:

  • 2 półbagietki pszenne
  • pomidor (polecam malinowy (130-150g)
  • ser gorgonzola łagodny (60g)
  • świeża bazylia (20g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • natka pietruszki (12g)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula (30g)
  • odrobina soku z cytryny
  • Przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czosnek niedźwiedzi, odrobina płatków chilli/papryki ostrej, sól i pieprz.


Sposób przygotowania:

  1. Pomidora przekroić na 4 części i wyciąć środek, a następnie pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę i czosnek, natkę i bazylię drobno posiekać. Jednak warto zostawić kilka listków bazylii do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać z oliwą. Przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Ilość przypraw i cytryny wedle gustu. Ja daję dość sporo.
  3. Bagietkę pokroić, każdą z nich posmarować naszymi pomidorami z dodatkami, a na wierzchu ułożyć rozdrobniony ser. Ser gorgonzola po upieczeniu ma niewiarygodnie pyszny smak, ja go lubię tylko w formie na gorąco.
  4. Wszystko ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół) i piec 3 minuty. Jeżeli chcesz bardziej przypieczone to piecz dłużej, ale obserwuj, aby nie przesadzić.


Trochę o nich zapomniałam, a to taka super smaczna i szybka przekąska. Super też smakują z grilla. Do takich grzanek deska serów, włoskie wędliny oraz winogrona. Wieczór wspaniały. Pasuje do tego poczęstunku coś jeszcze, ale nie chcę namawiać…

Napisz mi jakie przekąski Ty najczęściej robisz, gdy nie masz dużo czasu, a masz ochotę na coś dobrego. To jest jedna z nich.


Miłego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *