NatiBuczi
PrzepisyMakaronyGrillowany łosoś ze szpinakiem i gnocchi

Grillowany łosoś ze szpinakiem i gnocchi

Grillowany łosoś z gnocchi i szpinakiem, to pyszne, efektowane i zdrowe danie do przygotowania w 15 minut.

Porcja ze zdjęcia dostarcza 561 kcal (425g) B:31.6g T:24.8g W:40.3g

Składniki (jedna porcja):

  • łosoś(100g)
  • śmietana 12% (50g)
  • masło (10g)
  • szpinak (200g)
  • czosnek (15g)
  • parmezan (5g) – ja dałam więcej, ale zmniejszyłam na potrzeby przepisu, aby nie podbijać jeszcze bardziej białek i tłuszczy.
  • gnocchi (100g)

Sposób przygotowania:

Łososia grilluje w grillu elektrycznym na papierze do pieczenia bez tłuszczu (mam tryb do ryb). Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak smażę 5 minut, dodaje czosnek i śmietanę. Ściągam z palnika, aby się śmietana nie zważyła. Nakładam i posypuje parmezanem.


Czas smażenia łososia na patelni: 3-4 minuty z każdej strony. Zaczynam od strony skóry. Nie dodaje tłuszczy, to i tak tłusta ryba.
Piekarnik: 15 minut (góra dół) 180 stopni. Ja lubię jak nie jest suchy, jak lubisz suchy trzymaj dłużej.

Dodaj komentarz

Top