Grillowany łosoś z gnocchi i szpinakiem, to pyszne, efektowane i zdrowe danie do przygotowania w 15 minut.
Porcja ze zdjęcia dostarcza 561 kcal (425g) B:31.6g T:24.8g W:40.3g
Składniki (jedna porcja):
- łosoś(100g)
- śmietana 12% (50g)
- masło (10g)
- szpinak (200g)
- czosnek (15g)
- parmezan (5g) – ja dałam więcej, ale zmniejszyłam na potrzeby przepisu, aby nie podbijać jeszcze bardziej białek i tłuszczy.
- gnocchi (100g)
Sposób przygotowania:
Łososia grilluje w grillu elektrycznym na papierze do pieczenia bez tłuszczu (mam tryb do ryb). Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak smażę 5 minut, dodaje czosnek i śmietanę. Ściągam z palnika, aby się śmietana nie zważyła. Nakładam i posypuje parmezanem.
Czas smażenia łososia na patelni: 3-4 minuty z każdej strony. Zaczynam od strony skóry. Nie dodaje tłuszczy, to i tak tłusta ryba.
Piekarnik: 15 minut (góra dół) 180 stopni. Ja lubię jak nie jest suchy, jak lubisz suchy trzymaj dłużej.