Gnocchi z sosem grzybowym bez nabiału idealne dla osób, które z różnych powodów nie jedzą nabiału.
Składniki na 3 porcje:
Opakowanie gnocchi (500 g)
grzyby leśne (300 g)
cebula (100 g)
wegańska śmietana (opakowanie) (180 g)
koperek (5 g)
przyprawy: sól, pieprz, chilli
bulion (100 ml) (lub rozpuszczona łyżeczka bulionu warzywnego w 100 ml wody)
olej rzepakowy (10 g)
Sposób przygotowania:
Na patelnię dodaj olej, a gdy olej się rozgrzeje dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj pokrojone grzyby oraz dopraw całość sosem sojowym i pieprzem. Duś wszystko razem ok. 15 minut. Pod koniec dodaj koperek, przyprawy do smaku, śmietanę oraz na końcu ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu gnocchi. Dokładnie wymieszaj.
Jedna porcja ma 413 kcal (405 g)
B:12.4 g T:15.6 g W:54.5 g