
Gnocchi z krewetkami w kremowym sosie
Prosty, pyszny i efektowny przepis, który sprawi, że będziesz miała więcej czasu dla siebie.
—
Porcja (305 g) dostarcza 349 kcal
B: 14.6 g T: 11.8 g W: 44.8 g
Składniki na 3 porcje :
- gnocchi (400 g)
- cebula (50 g)
- czosnek (2 ząbki) (10 g)
- krewetki (100 g)
- masło (10 g)
- oliwa (5 g)
- śmietana 30% (30 g)
- pomidory w puszce lub passata (30 g) – można pominąć, sos będzie mniej czerwony
- mozzarella (40 g)
- odrobina wody z makaronu (ok. 40 ml)
- przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, słodka papryka, sól i pieprz
Sposób wykonania :
Na maślę podsmażam krewetki i dodaje dwa ząbki czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Wyciągam z patelni.
Na tej samej patelni podsmażam pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Wszystko doprawiam i duszę ok. 5 – 7 min. Następnie dodaje do tego odrobinę wody. W międzyczasie gotuję gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do pomidorków dodaje śmietanę. Na sam koniec wsypuję tartą mozarelle i mieszam. Do takiego sosu dodaje ugotowane gnocchi i dodaje przygotowane wcześniej krewetki.


