NatiBuczi
PrzepisyKolacjeGnocchi z krewetkami w kremowym sosie

Gnocchi z krewetkami w kremowym sosie

Prosty, pyszny i efektowny przepis, który sprawi, że będziesz miała więcej czasu dla siebie.

Porcja (305 g) dostarcza 349 kcal
B: 14.6 g T: 11.8 g W: 44.8 g

Składniki na 3 porcje :

  • gnocchi (400 g)
  • cebula (50 g)
  • czosnek (2 ząbki) (10 g)
  • krewetki (100 g)
  • masło (10 g)
  • oliwa (5 g)
  • śmietana 30% (30 g)
  • pomidory w puszce lub passata (30 g) – można pominąć, sos będzie mniej czerwony
  • mozzarella (40 g)
  • odrobina wody z makaronu (ok. 40 ml)
  • przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, słodka papryka, sól i pieprz

Sposób wykonania :

Na maślę podsmażam krewetki i dodaje dwa ząbki czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Wyciągam z patelni. 

Na tej samej patelni podsmażam pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Wszystko doprawiam i duszę ok. 5 – 7 min. Następnie dodaje do tego odrobinę wody. W międzyczasie gotuję gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do pomidorków dodaje śmietanę. Na sam koniec wsypuję tartą mozarelle i mieszam. Do takiego sosu dodaje ugotowane gnocchi i dodaje przygotowane wcześniej krewetki. 

Dodaj komentarz

Top