Smak dzieciństwa czyli chrusty lub faworki z wieloletniego przepisu mojej mamy Marzenki.
Składniki:
• 200g mąki,
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• 3 żółtka
• Szczypta soli
• 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
• 500 ml oleju rzepakowego do smażenia
• Cukier puder do posypania (możesz zmielić ksylitol lub erytrytol)
Sposób przygotowania:
Mąkę zmieszamy z jogurtem, następnie dodajmy żółtka, szczyptę soli i spirytus/wódkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto na stolnicy na jednolitą masę i wybijamy wałkiem (po prostu uderzamy wałkiem w ciasto ok. 2 minutę). Dzielimy ciasto na pół i cienko wałkujemy. Następnie kroimy w paski, robimy w środku dziurkę, przekładamy, smażymy, a na koniec wykładamy przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy (to wszystko zobaczysz na filmiku , który znajdziesz, gdy przesuniesz palcem po ekranie w lewo. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Jedna sztuka ma 25 kcal (8g) B:0.8g T:1.2g W:2.8g. Z podanych proporcji wyszło łącznie 60 sztuk. Wliczyłam, że faworki „wypiły” 50 ml oleju, jednak to ciężko policzyć tak bardzo dokładnie.