Fasolka z wołowiną w niecałe pół godziny obiad na 2 dni.
Porcja (492g) dostarcza 380 kcal B:25.5g T:16g W:30.9
Do tego chleb – u mnie żytni – kromka 80 kcal (35g)
Składniki na 5 porcji znajdziesz na drugim zdjęciu.
Poza nimi dodałam przyprawy: 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, piramidkę smaku do rosołu z Lidla, paprykę słodką, chili, kurkumę, lubczyk, pieprz i sól. Dodaj tyle ile lubisz. Lub daj mnie, a ewentualnie dopraw jak będzie za mało.
Sposób wykonania:
Na oleju podsmażam cebule na złoty kolor. Następnie dodaje mięso, przyprawiam je solą i pieprzem. Gdy zmienia kolor (nie jest surowa) dodaje całość do większego garnka. Zalewam bulionem (łyżka bulionu warzywnego Winiary w słoiku rozrobionego w 400 ml wody lub 400 ml domowego bulionu/rosołu. Dodaje razem z bulionem pomidory i marchewkę. Dodaje również przyprawy, czosnek przeciskam przez praskę i wszystko mieszam. Gotuje na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodaje 2 puszki fasolki, mieszam i gotuje kolejne 10 minut. Gotowe.
Jeżeli chcesz rzadszą zupę dodaj 2 razy więcej bulionu i przypraw.
Lubię podawać z gęstym jogurtem naturalnym i świeżym koperkiem z natką.