
Fasolka w 15 minut po natibuczojsku
Porcja 302 g dostarcza 271 kcal
B:17.7 g T:9.7 g W:25.8 g
Chleb żytni razowy (80g) dodatkowo 183 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 2 puszki fasolki w sosie pomidorowym – moja ulubiona to Bonduelle (860 g)
- 2 cebule🧅 pokrojone z piórka (150 g)
- natka pietruszki
- włoszczyzna mrożona (150 g)
- kiełbasa dobrej jakości pokrojona w plastry (200 g)
- woda (200 ml)
- szklanka pomidorów w puszce (400g)
- przyprawy: piramidka smaku lub 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, majeranek,, pieprz,sól.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię dodajemy dodajemy kiełbasę. Po upływie 2 minut dodajemy cebulę. Smażymy kolejne 5 minut. Gdy mamy dużą patelnię to polecam przygotować na patelni całe danie, gdy nie mamy, to przekładamy mięso z cebulą do garnka.
Następnie, pomidory wymieszane z 200 ml wody, warzywa, fasolkę i przyprawy. Dusimy po przykryciem kolejne 10 minut.
Przypraw warto dać na początku mniej, a następnie dodać jak będzie taka potrzeba. To Tobie ma smakować.
Na koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki.
__
Mi taka fasolka smakuje najbardziej, a czas wykonania już całkiem zachęca do jej przygotowania. Jak nie jesz mięsa, podsmaż cebulę na oliwie.


