BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Ekspresowy deser w stylu tiramisu

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to często stawiam na ten deser. Jest szybki w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. W dodatku łatwo można go zabrać ze sobą na wynos.

1 porcja (115g) dostarcza 299 kcal

B:9.2g T:16.6g W:28.6g



Składniki na całe naczynie (8 porcji):

  • biszkopty (220g)
  • mascarpone (250g)
  • skyr waniliowy (450g)
  • zaparzona czarna kawa(z dwóch łyżeczek)
  • cukier z wanilią/cukier wanilinowy (10g)
  • czekolada (18g)

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone dokładnie mieszamy ze skyrami i cukrem do czasu aż nie będzie grudek. Ja zrobiłam to trzepaczką, można mikserem.
  2. Do naczynia (29 x 23 x 7 cm) kolejno wkładamy biszkopty namoczone kawą, następnie 1/3 masy i znowu biszkopty, aż będzie po 3 warstwy.
  3. Następnie posypujemy 3 kostkami startej gorzkiej czekolady (lub jakiej chcesz, może być też kakao).
  4. Przykrywamy przykrywką lub folią. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.


Z samych skyrów też będzie spoko, ale nie tak pyszne jak z mascarpone. Pewne produkty są nie do podrobienia, a w moich przepisach chodzi przede wszystkim o smak.

Ciasto ma zbitą konsystencje, wiec można podawać także w kawałkach. Jednak ja preferuje podanie w taki sposób z ulubionymi owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *