Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to często stawiam na ten deser. Jest szybki w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. W dodatku łatwo można go zabrać ze sobą na wynos.
1 porcja (115g) dostarcza 299 kcal
B:9.2g T:16.6g W:28.6g
Składniki na całe naczynie (8 porcji):
- biszkopty (220g)
- mascarpone (250g)
- skyr waniliowy (450g)
- zaparzona czarna kawa(z dwóch łyżeczek)
- cukier z wanilią/cukier wanilinowy (10g)
- czekolada (18g)
Sposób przygotowania:
- Mascarpone dokładnie mieszamy ze skyrami i cukrem do czasu aż nie będzie grudek. Ja zrobiłam to trzepaczką, można mikserem.
- Do naczynia (29 x 23 x 7 cm) kolejno wkładamy biszkopty namoczone kawą, następnie 1/3 masy i znowu biszkopty, aż będzie po 3 warstwy.
- Następnie posypujemy 3 kostkami startej gorzkiej czekolady (lub jakiej chcesz, może być też kakao).
- Przykrywamy przykrywką lub folią. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Z samych skyrów też będzie spoko, ale nie tak pyszne jak z mascarpone. Pewne produkty są nie do podrobienia, a w moich przepisach chodzi przede wszystkim o smak.
Ciasto ma zbitą konsystencje, wiec można podawać także w kawałkach. Jednak ja preferuje podanie w taki sposób z ulubionymi owocami.