Drożdżówki z truskawkami, pistacjami i kruszonką to doskonały sposób na pyszne i aromatyczne śniadanie lub deser. Te domowe wypieki łączą w sobie miękkie, puszyste ciasto drożdżowe, słodko-kwaskowe truskawki, chrupiące pistacje i maślaną kruszonkę, tworząc wyjątkową kompozycję smaków. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jak łatwo przygotować te wyjątkowe drożdżówki w swojej kuchni!
Składniki:
- mąka pełnoziarnista (100 g)
- Mąka pszenna (150g)
- Truskawki (300 g)
- Masło (50 g)
- Jajko (50 g)
- Rozczyn:
- Świeże drożdże (25 g)
- Łyżeczka cukru białego (5 g)
- Łyżeczka mąki pełnoziarnistej (5 g)
- Mleko 1.5% (125 g)
- Dodatki:
Kruszonka: mąka pszenna (40 g) + masło (50 g) + erytrytol (20 g)
Pasta pistacjowa (50 g)
Pokruszone postacje (20 g)
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć pokruszone drożdże.Dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe (nie gorące!) mleko i dobrze wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 25 minut (objętośc naczynia ma się powiększyć 2-3 razy).
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier. Wymieszaj. Zrób wgłębienie na środku i wlej wyrośnięty rozczyn.
Stopniowo mieszaj mąkę z rozczynem, dodając jedno jajko. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut rękami lub mikserem z hakiem.
Dodawaj stopniowo roztopione i ostudzone masło, ciągle wyrabiając przez kolejne 5 minut. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmij i krótko wyrób. Podziel na 10 części. Uformuj kulkę, następnie rozpłaszcz. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Poczeka ok. 20 minut aż ponownie wyrosną.
W wyrośniętych placuszkach zrób wgłębienie (np. dnem małej szklaneczki). Do wzgłębienia wsadź truskawki, posyp kruszonką ( do miski wsyp mąkę i dodaj posiekane zimne masło. Rozcieraj palcami, aż powstaną okruszki) i pokruszonymi postacjami.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18- 20 minut (góra-dół). Mają być rumiane.
Jedna ma 256 kcal (115 g)
B:6 g T:10.4 g W:45.8 g