Jedna sztuka ma 166 kcal (74g)
B:7.7g T:6.1g W:23.4g
Przepis na 15 sztuk
- Krasnystaw Ser Twarogowy półtłusty 340g
- Mąka pszenna typ 500 300g
- Jajka 3 szt.
- Mleko spożywcze 2% tłuszczu 90g
- Masło extra 70g
- Erytrytol 50g
- Cukier 45g
- Drożdże świeże 25g
- Cukier wanilinowy 16g
Sposób wykonania:
- Drożdże, jajka i masło wyjmujemy z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do dużej miski.
- Rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać przez minutę z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodajemy 1/3 ilości mleka (letniego, podgrzanego) oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- 1.5 jajka (pół zostawimy do posmarowania naszych drożdżówek przed pieczeniem) miksujemy z resztą mleka. Łączymy masę z resztą mąki, pozostałym cukrem i erytrytolem , rozczynem z drożdży oraz miękkim masłem (w temperaturze pokojowej).
- Całość dokładnie wyrabiamy przez ok. 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian misy miksera planetarnego (końcówka do ciasta) lub rąk jeśli wyrabiamy ręcznie.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
- Nadzienie: twaróg, opakowanie cukru waniliowego i jedno jajko rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy.
- Po wyrośnięciu ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie dzielmy na dwie części i wałkujemy na dwa prostokąty. Twaróg rozprowadzamy i zawijamy ciasto w rulon i dokładnie zaklejamy. Kroimy na kawałki i wyginaniu dwa końce w przeciwną stronę (aby powstała kokardka).
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy połową jajka i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Warto zostawić odstęp miedzy drożdżówkami.