Zasmakuj letniego raju z tymi wybornymi drożdżówkami wypełnionymi soczystymi czereśniami i truskawkami, okraszonymi delikatną kruszonką. To połączenie świeżości owoców z chrupkością kruszonki sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki na 10 drożdżówek:
Mąka pszenna pełnoziarnista (500 g)
2 jajka (112 g)
Żółtko (20 g)
Cukier z laską wanilii (4 g)
Erytrytol (50 g)
Podgrzane masło – rozpuszczone, lekko ciepłe (100 g)
Sposób przygotowania ciasta:
Dodaj wszystkie składniki do miski, gdy zrobi się zaczyn dodaj także zaczyn i zagnieć ciasto. Początkowo będzie bardzo klejące, ale wraz z wyrabianiem zacznie odklejać się od ręki. Gdy kulka ciasta będzie wyglądała tak jak na filmiku przykryj i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na 40 minut. Następnie uformuj drożdżówki i odstaw jeszcze raz pod przykryciem na 15 minut, w międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Nadziej czereśniami, posyp kruszonką i piecz 45 minut 🙂
Dodatki:
Wydrylowane czereśnie (300 g)
Truskawki (300 g)
Rozczyn z drożdży:
Drożdże (40 g)
Łyżeczka cukru (5 g)
Mleko 1.5% (125 g)
Mleko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut. Drożdże powinny się mocno spienić.
Kruszonka:
Kruszonka:
Mąka (100 g)
Zimne masło (70 g)
Cukier (50 g)
Rozgnieć w palcach masło z cukrem i mąką. Posyp drożdżówki kruszonką.
Jedna ma 363 kcal (170 g)
B:9.7 g T: 11 g W:57.5 g