Premiera e-booka: ekspresowa dieta pudełkowa w 3 wariantach kalorycznych 50% taniej

 Dni
 Godzin
 Minut

Drożdżówki z czereśniami

Spis treści

Szukasz idealnego przepisu na pyszne i puszyste drożdżówki z dodatkiem soczystych czereśni i chrupiącej kruszonki? Bingo! Ten przepis na drożdżówki z czereśniami i kruszonką to doskonała kombinacja delikatnego drożdżowego ciasta, słodkich owoców i chrupiącej posypki. Spróbuj go już dziś i zachwyć swoich bliskich niezwykłym smakiem i aromatem!

Składniki na 10 drożdżówek:

  • Mąka (500 g)
  • 2 jajka (112 g)
  • Żółtko (20 g)
  • Cukier z laską wanilii (4 g)
  • Erytrytol (50 g)
  • Podgrzane masło – rozpuszczone, lekko ciepłe (100 g)

Sposób przygotowania:

Dodaj wszystkie składniki do miski, gdy zrobi się zaczyn dodaj także zaczyn i zagnieć ciasto. Początkowo będzie bardzo klejące, ale wraz z wyrabianiem zacznie odklejać się od ręki. Gdy kulka ciasta będzie wyglądała tak jak na filmiku przykryj i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na 40 minut. Następnie uformuj drożdżówki i odstaw jeszcze raz pod przykryciem na 15 minut, w międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Nadziej czereśniami, posyp kruszonką i piecz 45 minut 

Rozczyn z drożdży:

  • Drożdże (40 g)
  • Łyżeczka cukru (5 g)
  • Mleko 1.5% (125 g)

Mleko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut. Drożdże powinny się mocno spienić.

Dodatki:

  • Wydrylowane czereśnie (500 g)
  • Kruszonka:
  • Mąka (100 g)
  • Zimne masło (70 g)
  • Cukier (50 g)

Rozgnieć w palcach masło z cukrem i mąką. Posyp drożdżówki kruszonką.

Jedna ma 366 kcal (160.1 g)

B:9.7 g T11 g W:58.1 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *