Szukasz idealnego przepisu na pyszne i puszyste drożdżówki z dodatkiem soczystych czereśni i chrupiącej kruszonki? Bingo! Ten przepis na drożdżówki z czereśniami i kruszonką to doskonała kombinacja delikatnego drożdżowego ciasta, słodkich owoców i chrupiącej posypki. Spróbuj go już dziś i zachwyć swoich bliskich niezwykłym smakiem i aromatem!
Składniki na 10 drożdżówek:
- Mąka (500 g)
- 2 jajka (112 g)
- Żółtko (20 g)
- Cukier z laską wanilii (4 g)
- Erytrytol (50 g)
- Podgrzane masło – rozpuszczone, lekko ciepłe (100 g)
Sposób przygotowania:
Dodaj wszystkie składniki do miski, gdy zrobi się zaczyn dodaj także zaczyn i zagnieć ciasto. Początkowo będzie bardzo klejące, ale wraz z wyrabianiem zacznie odklejać się od ręki. Gdy kulka ciasta będzie wyglądała tak jak na filmiku przykryj i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na 40 minut. Następnie uformuj drożdżówki i odstaw jeszcze raz pod przykryciem na 15 minut, w międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Nadziej czereśniami, posyp kruszonką i piecz 45 minut
Rozczyn z drożdży:
- Drożdże (40 g)
- Łyżeczka cukru (5 g)
- Mleko 1.5% (125 g)
Mleko podgrzej, dodaj do niego pokruszone drożdże i cukier. Odstaw na 10 minut. Drożdże powinny się mocno spienić.
Dodatki:
- Wydrylowane czereśnie (500 g)
- Kruszonka:
- Mąka (100 g)
- Zimne masło (70 g)
- Cukier (50 g)
Rozgnieć w palcach masło z cukrem i mąką. Posyp drożdżówki kruszonką.
Jedna ma 366 kcal (160.1 g)
B:9.7 g T11 g W:58.1 g