Jedna drożdżówka ma 200 kcal (174g)
B:8.4g T:8.4g W:25.1g
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego (ja wybieram lekkie z Lidla)
- twaróg chudy (125 g)
- 50g frużeliny – może być też dżem czy marmolada (tylko kaloryczność się zmieni, te frużeliny mają mało kcal ta ma tylko 67 kcal/100g)
- 1 jajko (56 g)
- Erytrytol do posłodzenia i posypania pączków (może być inny zamiennik cukru lub po prostu cukier)- tylko również zmieni się kaloryczność.
Sposób przygotowania:
Ciasto dzielimy na 6 części na każdej części robimy po 4-5 paseczków , nakładamy twaróg wymieszany z połową jajka i zmielonym erytrytolem.
Każdą drożdżówkę składamy na pół i zaklejamy wszystkie boki (podobnie jak pierogi).
Jak chcesz sobie zobrazować ten proces, to przesuń palcem po ekranie lub wejdź na mojego Tik Toka (też nazywam się natibuczi). Drożdżówki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół).
Pieczemy 15 minut, po tym czasie wyciągamy i smarujemy drugą połową jajka i posypujemy cukrem. Wkładamy na kolejne 10 minut. Gotowe. Pyszne, szybkie i proste. Proste i pyszne, serio! Każdemu wyjdą.