Ten przepis na kebab w pysznej, własnoręcznie zrobionej bułce, wypełniony soczystym kurczakiem, świeżymi warzywami i aromatyczną surówką z czerwonej kapusty to doskonały wybór! Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków i aromatów, która ożywi Twoje zmysły!
Nasza domowa bułka jest puszysta, delikatna i idealnie dopasowana do smaku kebaba. Jej przygotowanie jest proste i niezwykle satysfakcjonujące. Następnie wypełniamy ją soczystym, aromatycznym kurczakiem, który połączony z chrupiącymi warzywami tworzy niezrównany duet smakowy
Jeden kebab z dodatkami ma 451 kcal B:20.2 g T: 17.6 g W:48.8 g.
Składniki na pity (6 sztuk, jedna 81 g):
- Mąka pszenna (260 g)
- Mleko 1.5% (100 g)
- Oliwa z oliwek (lub olej rzepakowy) (40 g)
- Drożdże świeże (20 g)
- Cukier (6 g)
- Sól (5 g)
- Jedna pita to 242 kcal (81 g) B:5.7 g T:7.5 g W:34.4g
Sposób wykonania:
Podgrzej mleko i dodaj do niego cukier oraz pokruszone drożdże. Dokładnie wymiesza, przykryj i odstaw na ok. 5 minut. Do miski dodaj mąkę i wymieszaj ją z solą. Zrób dołek, wlej rozczyn z drożdży, a na koniec dodaj oliwę, zagniataj ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste oraz nie będzie kleiło się do dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją wielkość. Oprósz blat mąką, dodaj ciasto i zagniataj chwile. Podziel na 6 kulek i rozwałkuj, ale nie za cienko. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i przykryj jeszcze na ok. 8-10 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra-dół). Piecz ok. 6-8 minut (aż bułeczki będą rumiane). Rozkrój i nadziej ulubionymi składnikami.
Surówka z czerwonej kapusty:
- Połowa czerwonej kapusty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
- Pół pęczka natki pietruszki
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkuj, dodaj do miski, dodaj sól i gnieć rękami przez ok. 5 minut aż mięknie. Dodaj natkę pietruszki oraz pieprz. Wymieszaj.
Kurczak z pieczarkami:
- Cebula (100 g)
- Pieczarki (120 g)
- Pierś z kurczaka (300 g)
- Sos sojowy (wedle uznania)
- Przyprawa do kurczaka, pieprz
- Oliwa z oliwek (5 g)
Sposób wykonania:
Na patelnie dodaj oliwę z oliwek, następnie dodaj pokojoną w pióra cebule i pieczarki. Zdejmij warzywa z patelni na bok i na tą sama patelnię dodaj zamarynowaną w przyprawach.. Smaż z każdej strony po ok. 3 minuty lub do czasu, aż pierś z kurczaka będzie gotowa. Dodaj pieczarki i polej sosem sojowym.
Pozostałe dodatki:
Świeży ogórek (20 g), pomidor (40 g), sos sriracha mayo (3 g), cebula (15 g), papryczki jalapeno (5 g).
Sos czosnkowy:
- Jogurt naturalny (100 g)
- Majonez light (50 g)
- Ząbek czosnku (5 g)
- Przyprawa tzatziki
- Pieprz
Sposób przygotowania: czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Trzymaj w lodówce najlepiej w zamykanym naczyniu.