Hot dogi w wersji LUX – przygotowałam dla Ciebie hot doga, który rozgrzeje Twoje podniebienie i zaspokoi największy głód. Świeża, puszysta bułka, aromatyczna musztarda, delikatnie duszona cebula i klasyczny ketchup, a do tego lekko ostra rukola, wow.
Składniki na 2 sztuki:
- bułki do hot dogów (2 sztuki)
- parówki z mięsem z piersi kurczaka (2 sztuki)
- 2 duże cebule (200 g)
- odrobina wody (ok. 30 ml) i ewentualnie łyżeczka bulionu warzywnego w słoiczku (3-5g)
- olej rzepakowy (10 g)
- ogórek kiszony (50 g)
- rukola
- ketchup i musztarda (10 g)
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmaż przez ok. 5 minut, a następnie po dodaniu wody (i opcjonalnie bulionu) duś pod przykryciem ok 15 minut. Bułkę grilluję, smaruję jedną stronę musztardą, a drugą ketchupem. Dodaję podgrzaną w dowolny sposób parówkę oraz pozostałe składniki.
Jeden hot dog ma 312 kcal (225 g)
B:11.2 g T: 12.2 g W:39.5 g