NatiBuczi
PrzepisyKolacjeDomowy burger z frytkami i surówką

Domowy burger z frytkami i surówką

Burgery to popularne danie na ciepło w formie kanapki składającej się z kotleta z mięsa mielonego umieszczonego w puszystej bułce najczęściej z dodatkiem sera i innych smakowitych dodatków. Coś pysznego! Przepis jest dość długi, ale chciałam wszystko dokładnie rozpisać, aby zarówno początkujący, jak i zaawansowani w kuchni dali sobie radę z jego wykonaniem. Przepis jest na prawdę prosty, a smak wynagrodzi Ci czas spędzony w kuchni. A w dodatku wiesz, co jesz!

Składniki na burgery (2 kotlety):

  • Mięso wołowe mielone (160 g – 80g jeden kotlet)
  • Cebula (50 g)
  • Olej rzepakowy łyżeczka do podsmażenia cebuli (5 g)
  • Ser mimolette lub inny (kupuje w Lidlu lub Stokrotce) (20 g) (po 10 g na burgera)

Sposób wykonania: mięso uformuj w kulkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w krążki cebulę. Najlepszy jest średni ogień, nie chcemy spalić burgerów. Gdy cebula będzie miała złoty kolor dodaj na nią mięso, rozpłaszcz je szpatułką i smaż z jednej strony 5 minut, a następnie przerzuć na drugą. Wszystko zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. Ja lubię średnio, dlatego smażę 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej. Następnie daje na burgery ser, czekam 2 minuty aż się rozpuści pod wpływem ciepła. Wykładam wszystkie składniki warstwami, aby wyszedł burger jak na zdjęciu. Bułkę warto podsmażyć na tej samej patelni co burgery przez minutę z każdej strony.

Przepis na domowa bułkę znajdziesz poniżej.

Dodatki do burgera:

  • Liść sałaty rzymskiej (5 g)
  • 2 plastry pomidora (30 g)
  • Porcja sosu czosnkowego (26.7 g)

Sos czosnkowy (składniki na 6 porcji):

  • 2 łyżki majonezu light (50 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Przyprawa tzatziki (najbardziej lubię ta od Kotanyi – 5 g)
  • Ząbek czosnku (5 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • pieprz czarny

Składniki na surówkę (6 porcji):

  • Kapusta pekińska (350 g)
  • Kukurydza (60 g)
  • Marchew (45 g)
  • Natka pietruszki (12 g)
  • Majonez light (10 g)
  • Jogurt naturalny (60 g)

Porcja surówki (104.5 g), porcja frytek z piekarnika (100 g)

Całość ma 861 kcal

B:53.5 T:36.1 W:77 g

Sposób wykonania: pekinkę pokrój, marchew zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj kukurydze i pokrojoną w kostkę cebule oraz posiekaną natkę. Dodaj majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.

Przepis na bułkę znajdziesz tutaj:

Frytki gotowe lub możesz wykonać takie jak w tym przepisie. Frytki piekę w piekarniku, kupuję zazwyczaj takie, które w składzie maja tylko ziemniaki i olej. Przygotowuje je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Dodaj komentarz

Top