
Domowy burger z frytkami i surówką
Burgery to popularne danie na ciepło w formie kanapki składającej się z kotleta z mięsa mielonego umieszczonego w puszystej bułce najczęściej z dodatkiem sera i innych smakowitych dodatków. Coś pysznego! Przepis jest dość długi, ale chciałam wszystko dokładnie rozpisać, aby zarówno początkujący, jak i zaawansowani w kuchni dali sobie radę z jego wykonaniem. Przepis jest na prawdę prosty, a smak wynagrodzi Ci czas spędzony w kuchni. A w dodatku wiesz, co jesz!
Składniki na burgery (2 kotlety):
- Mięso wołowe mielone (160 g – 80g jeden kotlet)
- Cebula (50 g)
- Olej rzepakowy łyżeczka do podsmażenia cebuli (5 g)
- Ser mimolette lub inny (kupuje w Lidlu lub Stokrotce) (20 g) (po 10 g na burgera)
Sposób wykonania: mięso uformuj w kulkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w krążki cebulę. Najlepszy jest średni ogień, nie chcemy spalić burgerów. Gdy cebula będzie miała złoty kolor dodaj na nią mięso, rozpłaszcz je szpatułką i smaż z jednej strony 5 minut, a następnie przerzuć na drugą. Wszystko zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. Ja lubię średnio, dlatego smażę 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej. Następnie daje na burgery ser, czekam 2 minuty aż się rozpuści pod wpływem ciepła. Wykładam wszystkie składniki warstwami, aby wyszedł burger jak na zdjęciu. Bułkę warto podsmażyć na tej samej patelni co burgery przez minutę z każdej strony.



Przepis na domowa bułkę znajdziesz poniżej.
Dodatki do burgera:
- Liść sałaty rzymskiej (5 g)
- 2 plastry pomidora (30 g)
- Porcja sosu czosnkowego (26.7 g)
Sos czosnkowy (składniki na 6 porcji):
- 2 łyżki majonezu light (50 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Przyprawa tzatziki (najbardziej lubię ta od Kotanyi – 5 g)
- Ząbek czosnku (5 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
- pieprz czarny
Składniki na surówkę (6 porcji):
- Kapusta pekińska (350 g)
- Kukurydza (60 g)
- Marchew (45 g)
- Natka pietruszki (12 g)
- Majonez light (10 g)
- Jogurt naturalny (60 g)
Porcja surówki (104.5 g), porcja frytek z piekarnika (100 g)
Całość ma 861 kcal
B:53.5 T:36.1 W:77 g
Sposób wykonania: pekinkę pokrój, marchew zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj kukurydze i pokrojoną w kostkę cebule oraz posiekaną natkę. Dodaj majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Przepis na bułkę znajdziesz tutaj:
Frytki gotowe lub możesz wykonać takie jak w tym przepisie. Frytki piekę w piekarniku, kupuję zazwyczaj takie, które w składzie maja tylko ziemniaki i olej. Przygotowuje je zgodnie z instrukcją na opakowaniu.