Szukasz szybkiego i prostego przepisu na pyszne sushi, które możesz przygotować w zaledwie 30 minut? Ten przepis na domowe sushi w 30 minut pozwoli Ci cieszyć się ulubionymi smakami Japonii bez konieczności wychodzenia z domu.
Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym szefem kuchni, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, ten przepis jest prosty i intuicyjny, że dasz z nim sobie radę bez dwóch zdań. Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę cierpliwości i w mgnieniu oka będziesz delektować się świeżym i aromatycznym sushi.
Cała rolka ma 319 kcal B:12.3g T:14.1g W:47.1 g (nie wliczałam sosu sojowego, ale 10 g ma 6 kcal).
Składniki na 4 rolki:
- Ryż do sushi (200 g)
- Łosoś wędzony (125 g)
- Majonez wegański (40 g)
- Sriracha (16 g)
- Listki wodorostów Nori (15 g)
- Marynowana Rzodkiew Daikon (80 g)
- Awokado (70 g)
Sposób przygotowania:
Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodatki możesz dodac jakie chcesz. Ja do jednej dałam krewetki, bo miałam resztę. Przepis na krewetki znajdziesz na profilu – pamiętaj, że na Insta ułożyłam przepisy w katalogi, ale możesz też wykszukać za pomocą lupki na blogu.
Wbrew pozorom dostęp do tych wszystkich produktów jest serio spoko, w supermarketach są działy azjatyckie lub tygodnie tematyczne. Jednak najbardziej opłaca się zamówić w sieci. Potrzebujesz jeszcze maty bambusowej do zwijania sushi. Nakładam na nią folię spożywczą.
Końcówkę listka możesz zmoczyć, aby się lepiej zakleiło, chociaż ja na dwóch zapomniałam, a też się dobrze skleiło.
Gdy biorę ryż za każdym razem rękę mocze w zimnej wodzie. Lekko ciepły ryż też mi się ładnie zawijał. Nie jestem zbyt doświadczoną osobą w tym temacie, ale po prostu ja lubię jak najprościej i jak najszybciej, ale smacznie, zdrowo i w dobrej cenie.