NatiBuczi
PrzepisyDeseryDomowe dżemy

Domowe dżemy

Chcesz delektować się smakiem sezonowych owoców przez cały rok? Wypróbuj ten prosty przepis na domowy dżem owocowy! Ten dżem to nie tylko pełen świeżości i pysznego smaku, ale także idealny sposób na zachowanie ulubionych owoców na długie zimowe dni. Do tego jest to dużo tańsza opcja, gdy wykorzystasz owoce, których akurat jest najwięcej na rynku.

Nie musisz być doświadczonym kucharzem, aby przygotować własny dżem – też kiedyś myślałam, że to coś trudnego. Nic bardziej mylnego. Ten prosty przepis krok po kroku poprowadzi Cię przez proces gotowania, a efekt końcowy zaskoczy Cię swoim pysznym smakiem i żelową konsystencją.

Składniki:

Wykorzystałam na 2 kg owoców jeden dżemix 2:1 i jeden 3:1, czyli na 2 kg owoców 830 g cukru.

Sposób przygotowania:

Owoce zblendowałam, dodałam dżemix, zagotowałam ciągle mieszając. Dodałam cukier, ponownie zagotowałam i od zagotowania gotowałam jeszcze 2 minuty. Słoiki wyparzyłam w 100 stopniach w piekarniku, trzymałam 25 minut. Nakrętki wyparzyłam we wrzątku przez 15 minut. Przelałam do naczyń, dokładnie wyczyściłam słoik i zakręciłam. Następnie dałam słoiki do góry nogami. Tak trzymałam 24h. Dzisiaj otworzyłam jeden słoik i do naleśniczków pierwsza klasa, ale cukru sporo. Także produkt rekreacyjny.

Wychodzi, że dżem truskawkowy w słoiku ok. 500 g (482 dokładnie) ma 662 kcal , a dżem czereśniowy ma w tej samej pojemności 762 kcal. Z podanych proporcji wychodzi 6 słoików jednego i 6 drugiego. Robiłam jeszcze z tego samego przepisu dżem czereśniowy, malinowy śliwkowy, brzoskwiniowy i wiśniowy. Wszystkie wyszły pyszne. Publikuję ten przepis jak juz otworzyliśmy ok. 30 słoików i wszystkie wyszły dobre. Są słodkie, ale my takie dżemy lubimy, bo np. naleśników nie słodzę, więc tylko dżem dodaje słodyczy. Może jednak się zdarzyć tak, że te dżemy będą dla Ciebie za słodkie.

Dodaj komentarz

Top