Jedna ma 222 kcal (94 g)
B:6.2 g T:5 g W:39 g
Składniki na 10 sztuk:
Rozczyn:
- Świeże drożdże (15 g)
- Łyżeczka cukru (5 g)
- Łyżka mąki (10 g)
- Ciepła woda (40 g)
Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut po ściereczką.
__
- Mąka (500 g)
- Woda (195 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (40 g)
- Szczypta soli
- Jogurt naturalny (135 g)
Mąka do podsypania (ok. 15 g)
Oliwa do posmarowania chlebków (ok.20 ml) – nie jest to konieczne, ale my takie lubimy najbardziej. Przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz chili)
*sól dodaję pod koniec zagniatania ciasta, ciasto jest klejące (wyrabiam ok.7-10 minut)
Przechowuję w woreczku strunowym. Ciepła woda to ok. 40 stopni.
Sposób przygotowania :
Rozczyn i pozostałe składniki łączymy i czekamy aż ciasto wyrośnie. W tym celu przykryj ciasto i odstaw na godzinę. Następnie kawałki ciasta formuję na kształt pit i daję na rozgrzaną patelnie. Smażę do momentu aż uzyskają złoty kolor.