BLACK FRIDAY w Natibuczi! Promocje do -70% tylko do 3.12! 🛒

 Dni
 Godzin
 Minut

Domowa pita z patelni

Jedna ma 222 kcal (94 g)
B:6.2 g T:5 g W:39 g

Składniki na 10 sztuk:

Rozczyn:

  • Świeże drożdże (15 g)
  • Łyżeczka cukru (5 g)
  • Łyżka mąki (10 g)
  • Ciepła woda (40 g)


Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut po ściereczką.
__

  • Mąka (500 g)
  • Woda (195 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (40 g)
  • Szczypta soli
  • Jogurt naturalny (135 g)

Mąka do podsypania (ok. 15 g)
Oliwa do posmarowania chlebków (ok.20 ml) – nie jest to konieczne, ale my takie lubimy najbardziej. Przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz chili)
*sól dodaję pod koniec zagniatania ciasta, ciasto jest klejące (wyrabiam ok.7-10 minut)
Przechowuję w woreczku strunowym. Ciepła woda to ok. 40 stopni.

Sposób przygotowania :

Rozczyn i pozostałe składniki łączymy i czekamy aż ciasto wyrośnie. W tym celu przykryj ciasto i odstaw na godzinę. Następnie kawałki ciasta formuję na kształt pit i daję na rozgrzaną patelnie. Smażę do momentu aż uzyskają złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *