
Deser bezowy z mascarpone
Prosty deser bezowy dla ukochanej osoby.
Jedna beza ma ok. 432 kcal ( 190g)
W: 49g B: 6g T:25g
Składniki na 8 porcji bezy:
- 4 białka jajka
- szczypta soli
- cukier puder (250 g)
- sok cytryny (25 g)
- mąka ziemniaczana (25 g)
Sposób przygotowania bezy :
Po pierwsze ubij 4 białka na sztywno, w między czasie dodaj szczyptę soli, aby jajka się lepiej ubijały. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną sztywną pianę wyłóż na blachę, formując je w typowy kształt bezy. Bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni (termoobieg) przez 2 godziny (obserwuj)💕. Beze studzimy i dopiero dekorujemy. Pamiętaj w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!
Składniki – kremy :
- śmietanka 30% (200g)
- mascarpone (250g)
- matcha (6g)
- zblendowane borówki (80g)
- do dekoracji świeże lub liofilizowane maliny, płatki migdałów i pistacje
Sposób wykonania :
Ubij śmietanę 30% (200 g) na sztywno, dodaj do niej partiami mascarpone (250 g), podziel krem na pół, do jednej połowy dodaj 6 g matchy (nie każdemu może smakować, jest bardzo zdrowa, ale ma zobowiązujący smak), a do drugiej połowy dodaj zblendowane borówki (80 g), oba kremy wymieszaj lub zmiksuj. Udekoruj bezy, dodaj borówki, świeże lub liofilizowane maliny, płatki migdałów i pistacje. Możesz też dać po prostu krem śmietankowy i wybrane przez Ciebie dodatki.

