Curry z piersią z indyka i warzywami podawana z ryżem i świeżą kolendrą w 20 minut.
Porcja ze (1/4 sosu i 50 g ryżu razem 570g) dostarcza 605 kcal B:31.1g T:22.2g W:69.2g
Składniki na 4 porcje:
- pierś z indyka (450g) (możemy być kurczak) pokrojonej w kosteczkę o zamarynowanego w przyprawach: curry, przyprawa do kurczaka orientalna, zioła takie, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dodałam łyżkę oliwy i marynowałam mięso całą noc. Jednak nie musisz tego robić (mięso zawsze będzie lepsze jak dłużej poleży w marynacie).
- obrane i pokrojone w kostkę bataty (jeden średni) (350 g)
- Sos tikka masala od Pataks (714 g)
- 1 czerwona papryka (230g)
- mleczko kokosowe (250 g)
- woda (400 ml)
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego (lubię ten od winiary) (5 g)
- 2 łyżeczki pasty curry czerwonej medium hot
- łyżeczka skrobi +100ml gorącej wody, rozpuszczamy skrobię we wrzątku i tworzymy kleik, aby zagęścić sos
- sezam i świeża kolendra do przystroją
- ugotowany ryż basmati (200 g – waga przed ugotowaniem)
Sposób wykonania:
Do dużej patelni lub garnka wrzucam indyka , zalewam wodą i po chwili dodaję łyżeczkę bulionu ze słoiczka. Po chwili dorzucam paprykę i bataty i zalewam wszystko mleczkiem oraz dodaję pastę curry. Gotuję aż bataty się ugotują ok. 15-17 minut (ja lubię gdy są chrupiące).
Wszystko podaję z ryżem , sezamem ( 1 łyżka na wszystkie porcje) i świeżą kolendrą.