NatiBuczi
PrzepisyKasza i ryżCurry z indykiem

Curry z indykiem

Curry z piersią z indyka i warzywami podawana z ryżem i świeżą kolendrą w 20 minut.

Porcja ze (1/4 sosu i 50 g ryżu razem 570g) dostarcza 605 kcal B:31.1g T:22.2g W:69.2g


Składniki na 4 porcje:

  • pierś z indyka (450g) (możemy być kurczak) pokrojonej w kosteczkę o zamarynowanego w przyprawach: curry, przyprawa do kurczaka orientalna, zioła takie, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dodałam łyżkę oliwy i marynowałam mięso całą noc. Jednak nie musisz tego robić (mięso zawsze będzie lepsze jak dłużej poleży w marynacie).
  • obrane i pokrojone w kostkę bataty (jeden średni) (350 g)
  • Sos tikka masala od Pataks (714 g)
  • 1 czerwona papryka (230g)
  • mleczko kokosowe (250 g)
  • woda (400 ml)
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego (lubię ten od winiary) (5 g)
  • 2 łyżeczki pasty curry czerwonej medium hot
  • łyżeczka skrobi +100ml gorącej wody, rozpuszczamy skrobię we wrzątku i tworzymy kleik, aby zagęścić sos
  • sezam i świeża kolendra do przystroją
  • ugotowany ryż basmati (200 g – waga przed ugotowaniem)


Sposób wykonania:
Do dużej patelni lub garnka wrzucam indyka , zalewam wodą i po chwili dodaję łyżeczkę bulionu ze słoiczka. Po chwili dorzucam paprykę i bataty i zalewam wszystko mleczkiem oraz dodaję pastę curry. Gotuję aż bataty się ugotują ok. 15-17 minut (ja lubię gdy są chrupiące).
Wszystko podaję z ryżem , sezamem ( 1 łyżka na wszystkie porcje) i świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Top