Kiedy zobaczyłam dziś w sklepie rabarbar zamarzyło mi się ciasto z rabarbarem i truskawkami. Ciasto z rabarbarem i truskawkami – to doskonały wybór! Połączenie kwaśnego rabarbaru z słodkimi truskawkami sprawia, że każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków. To ciasto zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem, dzięki kontrastowi kolorów i tekstur. Spróbuj tego przepisu, by dodać odrobinę świeżości i słodko-kwaśnego smaku do swojej letniej kuchni!
Składniki:
- mąka orkiszowa jasna (330 g)
- 5 jajek (280 g)
- rabarbar (180 g)
- truskawki (100 g)
- erytrytol (150 g)
- proszek do pieczenia (6 g)
- cukier z laską wanilii (10 g) (można pominąć)
- olej rzepakowy (135 g)
Wymiary blachy ok. 18×23
Możesz użyć robota, miksera lub trzepaczki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Nie otwieraj drzwiczek podczas pieczenia!
Jeden kawałek ma 143 kcal (62 g)
B:4.3 g T:8.5 g 11.8 g
Sposób wykonania:
mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odstaw. Oddziel białka od żółtek, białka delikatnie ubij, następnie dodawaj partami erytrytol i ubijaj, aby rozpuścił się w białkach + ten z laską wanilii. Następnie dodaj białka i delikatnie ubijaj, kolejno wlej olej i także mieszaj trzepaczką lub włącz robota na najniższe obroty. Na sam koniec partiami dodaj makę, gdy składniki się połączą. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, wyłóż na wierzch rabarbar i truskawki. Czas pieczenia to 50 minut (180 stopni – góra-dół). Ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Dodatkowo: Cukier puder to w moim przypadku zmielony w młynku do kawy erytrytol (ok. 5 g) . Czas pieczenia to 50 minut (180 stopni – góra-dół) lub do suchego patyczka.