Jedna porcja ma 339 kcal (87 g)
B:5.9 T:21 g W:30.8
Składniki (20 porcji, pojemnik 25×15 cm)
- Biszkopty (120 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietana 30% (250 g)
- Masa kajmakowa (510 g)
- Pszenica ekspandowana (kupiona w Rossmann lub możesz kupić w interencie) (150 g)
- Cukier z wanilią (Kotanyi)
- Czekolada mleczna (200 g) + ok. 20 g śmietany 30% (możesz użyć tej ze składników i do kremu dać 230 g) – polewa będzie bardziej miękka.
Sposób wykonania:
Jak nie masz naczynienia z wyjmowanym dnem to dodaj na spód papier do pieczenia, będzie Ci łatwiej wyciagnąć i kroić ciasto. Na dnie wyłóż biszkopty. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij, następnie partiami dodawaj do niej mascarpone oraz na koniec cukier z wanilią. Wyłóż na biszkopty. Pszenicę wymieszaj z kajmakiem i wyłóż na masę śmietanową.
Polewa:
Najpierw możesz podgrzać śmietanę i dopiero do niej dodać czekoladę. Jak chcesz twardą polewę nie dawaj śmietany, tylko rozpuść czekoladę i wylej ją na wierzch. Można podawać od razu, jednak ja ciasta tego typu robię dzień wcześniej – są bardziej zbite i lepiej się kroją.