NatiBuczi
PrzepisyDeseryCiasto bez pieczenia z białą czekoladą

Ciasto bez pieczenia z białą czekoladą

Pyszne i proste ciasto bez pieczenia z białą czekoladą, bitą śmietaną i owocami.

Spróbujesz? Obiecuje, że będzie to jedno z najlepszych i najprostszych ciast. Nakład pracy w porównaniu do smaku jest nieproporcjonalny!

Porcja (97g) ma 316 kcal

B:4.8g T:20.7g W:27.1g

Całe ciasto podzieliłam na 25 porcji i robiłam w pojemniku na ciasto o wymiarach:

Szerokość: 295 mm

Długość: 450 mm

Wysokość: 111 mm 

Składniki:

Masa środkowa:

  • mascarpone (500 g)
  • śmietana 30% (do masy mascarpone – 350 g)
  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)
  • 3 warstwy herbatników, u mnie wyszło po 20 na warstwę = 60 sztuk (300 g)
  • puszka masy kajmakowej (510 g)

Wierzch i dekoracja:

śmietana 30% (500 g)

Dodatki:

truskawki (300 g)

borówki (100 g)

gorzka czekolada (18 g)

listki mięty

Sposób przygotowania:

Na początku schłodź mocno śmietanę i mascarpone. Pierwszym krokiem jest przygotowanie środkowej masy. Do rondelka dodaj śmietanę (350 ml) i podgrzej, nie gotuj. Do miski dodaj posiekaną czekoladę, zalej ją śmietaną, a po chwili wymieszaj. Wsadź do lodówki na min. 4h. Do zimnej masy dodaj zimne mascarpone i ubijaj, aż masa zgęstnieje. Jednak nie za długo, aby masa się nie zważyła. Robiłam ciasto na ostatnią chwile w sobote, wiec dostałam tylko białą Milke, ale wiem od cukierniczek, że ta biała z Lidla się sprawdza dobrze do mas.

Najdłuższy etap za nami. Teraz wyłóż tackę/blachę papierem do pieczenia, ułóż pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmaruj kajmak i dodaj kolejną warstwę herbatników. Dodaj masę z mascarpone i daj kolejną warstwę. Ubij drugą śmietanę na sztywno i wyłóż na wierzch. Posyp startą czekoladą, dodaj owoce i listki mięty. Schowaj do lodówki i podawaj najlepiej po 12h.

Ciasto robiłam na święta i próbowało je sporo osób, każdy bardzo chwalił. Uwielbiam ciasta bez pieczenia. A to smakuje jak tak przepyszne zimne lody w owocami.

Ciasto jest bardzo kaloryczne, jednak ja raz na jakiś czas wolę takie konkretne niż często ciasta fit 😀. Robię je 2-3 razy do roku – tylko wcześniej robiłam z masą budyniową, a że miałam mascarpone, to powstało to ciasto i chyba wolę tą wersje 3BITA.

Dodaj komentarz

Top