NatiBuczi
Bez kategoriiChlebek bananowy

Chlebek bananowy

Ciasto bananowe – szybki, prosty i pyszny przepis. Super opcja na wykorzystanie czarnych bananów – w stylu zero waste😉.


Na początek kilka zasad o których musisz pamiętać!
☑️Pod żadnym pozorem nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia.
☑️Piecz do suchego patyczka.
☑️Trzymaj się proporcji i nie ucinaj oleju!
☑️Piecz w dobrym humorze😀.
__
Jeden kawałek to 225 kcal (84g)
B: 5.1g T: 10.6g W: 27.4
Cały chlebek to 12 kawałków jak ze zdjęcia.
__
Przepis:
☑️1/2 szklanki oleju rzepakowego (100ml)
☑️1 łyżka erytrytolu (nie ma kalorii) (10 g)
☑️1 łyżka cukru trzcinowego (10 g) (lub inneg) – można też pominąć,
☑️4 kostki gorzkiej czekolady (posiekane) (24 g)
☑️2 jajka (roztrzepujemy) (100 g)
☑️4 banany (3 do ciasta i jeden do dekoracji) (480 g)
☑️2 szklanki mąki (razem 280g) (u mnie dzisiaj z 100g pszennej tortowej , 40g jaglanej i 100g pszennej pełnoziarnistej). Jednak, gdyż użyjesz samej pszennej wyjdzie super.
☑️0.5 łyżeczki sody (2 g)
☑️1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
☑️kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób wykonania:
W jednej misce mieszamy ze sobą cukier, jajka i olej, aż powstanie jednolita masa. Banana rozgniatamy widelcem, a banana do dekoracji kroimy na pół.
Do mąki dodajemy sodę i proszek i szczyptę soli, mieszamy. Do masy z jajek, cukru i oleju dodajemy na zmianę trochę bananów -mieszamy i dajemy mąkę -znowu mieszamy i tak w kółko, aż powstanie gęste ciasto. Na koniec dodaje pokruszoną czekoladę i mieszam. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Gdy używasz silikonowej formy, to nie musisz używać papieru. Na wierzch banana. Pieczemy w 180 stopniach 45 min (góra dół)
__
Moje ulubione ciasto, bardzo syte, puszyste i pyszne. A w dodatku jest zdrowe. Ono od początku zmiany życia na zdrowe towarzyszy mi jako zamiennik słodyczy.

Dodaj komentarz

Top